2019-12-05 34 瀏覽
身處土瓜灣舊區,竟然有幸得到神級拉麵店的青睞。在舊區中的金鶴拉麵,門面亮麗,份外顯眼。一入去,以為只有寥寥數張吧枱。原來上一層,別有洞天。裝修好有格調,座位非常之闊落,而且好乾淨好企理。整體感覺令人覺得好舒適,心情又份外輕鬆。(酒店式廁所更加令人眼前一亮!)一場來到,當然要幫襯招牌雞白湯拉麵啦!我同朋友仔,一人點左一款雞湯,分別係普通雞湯同特濃雞湯,想食出兩種風味。賣相好靚,未入口已經興奮。一碗拉麵上面,分別有慢煮雞肉同叉燒,非常超值。慢煮雞肉質地好軟好特別;叉燒肥瘦得宜,又香又有咬口。最值得令人留意的,當然係招牌雞白湯啦!普通雞湯已經令人好難忘,又香又濃,真正雞湯有雞味!特濃雞湯有掛麵的效果,濃厚滑溜的雞湯充滿着骨膠原,但出奇地又一啲都唔油膩,食晒成碗面,雞湯已經差不多見底了。除咗拉麵滿分之外,小食整體質素都唔錯,串燒火候控制得好,調味亦出色。原來只要用心,一碗簡單的拉麵都可以做到滿分,與別不同。

(酒店式廁所更加令人眼前一亮!)

一場來到,當然要幫襯招牌雞白湯拉麵啦!

原來只要用心,一碗簡單的拉麵都可以做到滿分,與別不同。
2019-11-20