2014-09-01 15 瀏覽
平時有睇開韓劇嘅朋友們,如果有留意到韓國嘅街景,咁就一定會見到呢間食店 多得屋企人有參加Pre - Opening Party呢個嘅機會,我終於可以食到喇 話說新麻蒲係一間好大嘅連鎖店,喺韓國就好似我地香港隨街都見到嘅快餐店咁。新麻蒲更加喺全球開增分店大約500間,我聽到之後O 咗 同其他餐廳唔同之處就係有韓國oppa 喺道。餐廳好大,裝修得好靚,大部分都係4人卡位嚟嘅。餐廳仲會播K-POP添架~如常,同一般韓燒一樣,檯上面都有個爐。話說新麻浦嘅餐牌都係跟翻韓國咁整嘅,真係好靚吖 話咁快就上咗配菜啦~**注意**配菜更可免費添食 個人而言,唔太鍾意食芽菜,不過真係好食嘅!泡菜吖~~好泡菜吖~~~呢個沙律好特別,芝麻醬汁,芝麻味重。正!本來以為呢碟只係麵豉醬青瓜,原來內有青辣椒 雖然本人並唔愛吃生洋蔥,不過真係連配菜都已經令我垂涎三尺~~~~~醃酸蘿蔔片,可以夾住同牛肉一齊食~如圖,韓國特色飲品。終於到呢個餐嘅主角---爐邊烤蛋出場啦 喺張檯嘅上面設有一個吸油煙嘅伸縮管睇見到流口水吖   咦?! 點解喺啲蛋裏面會有咁嘅味,究竟係啲咩令蛋有其他味呢?!係泡菜

新麻蒲更加喺全球開增分店大約500間,我聽到之後O 咗

同其他餐廳唔同之處就係有韓國oppa 喺道。
餐廳好大,裝修得好靚,大部分都係4人卡位嚟嘅。
餐廳仲會播K-POP添架~
如常,同一般韓燒一樣,檯上面都有個爐。
話說新麻浦嘅餐牌都係跟翻韓國咁整嘅,真係好靚吖
話咁快就上咗配菜啦~
**注意**配菜更可免費添食
個人而言,唔太鍾意食芽菜,不過真係好食嘅!
泡菜吖~~好泡菜吖~~~
呢個沙律好特別,芝麻醬汁,芝麻味重。正!
本來以為呢碟只係麵豉醬青瓜,原來內有青辣椒
  咦?!
點解喺啲蛋裏面會有咁嘅味,究竟係啲咩令蛋有其他味呢?!
係泡菜,佢地喺啲蛋裹面加咗泡菜,咁可以令我地食得更健康更好味55。飯後食甜品是常識吧

韓國特色冰冰~~
話說我好鍾意嘅K-POP組合佢地有一首廣告歌係幫韓國某甜品公司賣廣告。首歌一直提到以下嘅甜品,我喺個mv見到個樣已經超想食。我終於都食到喇
~~~

此雪花冰不同彼雪花冰!
食落唔會淡而無味。
全因為我地食開嘅雪花冰都係用水做嘅,但係呢個雪花冰係用牛奶做嘅。
由韓國直送嘅雪花冰機~
將啲雪花冰加上黃豆粉,紅豆,同埋啲豆糕(類似麻薯)一齊食,因係令你食過翻尋味阿!唉...時間過得真係快,真係好想再食過,完全唔想離開個雪花冰!我日日食都得吖

2014-08-07