2017-04-02
四月二日,距離上次同女朋友一齊食飯寫食評既日子原來過左成個月不過今日女朋友終於有時間肯同我去拍拖食飯,真係好耐未試過有一餐飯食得咁滋味滿足,當時覺得,風的氣味是甜的,燈的微光是暖的。女朋友仔學完普通話,就一齊去食牧羊少年咖啡茶酒館,佢地有分為店內座同店外座,初時驚太陽曬到或者大風,於時揀左店內,不過走果時後悔冇揀店外,享受陽光。同女朋友食左個鴨胸意粉同咖哩雞肉飯。先講個鴨胸意粉,一眼睇落去隻碟咁大,以為份量幾少,但其實份量足夠。我女朋友唔算大食,都夠飽。佢個鴨胸整得幾好味,d 肉幾滑,好似我女朋友隻手咁,一d 都唔會又乾又鞋,但係黑椒味可能重左少少,女朋友仔食落覺得辣左d。但整體黎果到幾好味。之後就係個咖哩雞肉飯,咖哩係日式,所以甜甜地,一d 都唔辣,岩哂我呢種唔食得辣既人。佢d 雞肉就比較大塊,切細少少會比較好d。相比起d 鴨胸肉,佢d 雞肉就比較粗糙,而且雞肉味普普通通。成個飯真係得d 咖哩好味,其實飯都只係普通飯,唔係特別有咬口。至於餐湯,個羅宋湯真係幾好飲,酸辣比列適中,好味。而左食物,服務態度同環境都幾有情調,可惜女朋友鐘意光猛d。今餐真係食得好開心,因為同女朋友一齊☺️我好鐘
先講個鴨胸意粉,
鴨胸意粉
之後就係個咖哩雞肉飯,
咖哩雞肉飯
至於餐湯,個羅宋湯真係幾好飲,酸辣比列適中,好味。
而左食物,服務態度同環境都幾有情調,可惜女朋友鐘意光猛d。今餐真係食得好開心,因為同女朋友一齊☺️我好鐘意你。