同男朋友講開有班舊同事成日話要聚下晚飯,因為都好耐無見,就報名出席,原來訂左間重慶老牌火鍋店,地點係銅鑼灣對我來講較遠,不過都有車回家,今晚好齊人見面無所不談,其中朋友友仔係火鍋控,每次聚會好多時火鍋的。值得一提係九宮格麻辣大紅鍋,真係好特別明明同一種辣湯點解要分九格, 原來係有因由,最地道的重慶老火鍋是有章法、講規矩的老鐵鍋、九宮格是標配行頭。從吃法上來說,「燙、煮、燜」九宮格把火鍋分為三個層次,不同的格子代表不同的溫度和不同的牛油濃度。中心格上下翻滾適合燙,十字格中火慢開適合煮,四角格文火細磨適合酣。孝禹十味 冰鎮稻田毛肚孝禹十味 鮮黃喉中心格上下翻滾適合燙:毛肚同鮮黃喉的燙法下湯幾次,即在鍋里燙大概15秒左右,效果就能做到香麻鮮嫩爽口。特色迷你燕餃細細隻一口一粒,麻麻辣辣吸收左,食落唔算辣,d辣慢慢由舌尖感受到,越食越想食,辣得起勁。

從吃法上來說,「燙、煮、燜」

孝禹十味 冰鎮稻田毛肚
孝禹十味 鮮黃喉