2019-02-22
為左健康及環保原因,近年開始一星期會選一天食素。今日lunch,就上左openrice 搵下公司附近有咩素食選擇。結果見到呢間連名都唔識讀既印度餐廳有幾多正評,又喺亞士厘道幾就腳,於是上去試下……上到去,環境都幾寛敞,唔會同隔離枱好近,仲有幾張枱喺露台,如果好天坐出面食都幾特別。眼見在坐6-7成都係印度/南亞人,估計呢間印度菜都幾正中。打開menu, 有好多選擇,set lunch 大約$70-$100左右。我地第一次黎,想試多啲野,於是散叫。雖然都是素食,種類十分多﹕湯、前菜、小食、南印度菜、北印度菜、煎餅、烤餅、麵餅……菜色分分鐘多個茶餐廳,食足一個月都唔會悶。Palak Paneer (芝士菠菜)第一次食paneer, 類似印度版cottage cheese. 上網查返原來印度菜都幾常用呢款芝士,有啲地方譯作豆腐乳酪。芝士本身較淡,質感似豆腐,但好吸味,配埋菠菜蓉,清清地幾好食,感覺又健康。下次試下其他paneer 的菜式先。Kadai Vegetable (印度咖喱蔬菜) 味道OK, 香料重但唔辣既咖喱,啱晒我呢啲唔食得辣既人。個菜入面主要有洋蔥、青紅椒、蕃茄等。叫呢個菜主要
Palak Paneer (芝士菠菜)
Kadai Vegetable (印度咖喱蔬菜)
味道OK, 香料重但唔辣既咖喱,啱晒我呢啲唔食得辣既人。個菜入面主要有洋蔥、青紅椒、蕃茄等。叫呢個菜主要為左點naan 食
Butter Naan (牛油麵餅)
Naan 比起我之前喺其他餐廳食開既薄身,冇咁滯。牛油味聞落好香,但食又唔會油淋淋,抵讚!
Devil Potato (魔鬼辣薯仔)
個名都幾驚嚇,食落又唔係好辣,用譚仔標準大約係十小辣(當然唔係同一種辣啦),總之我接受到既辣,又有少少剌激。呢個幾好食,會encore.
整體黎講都唔錯,款式種類又多,推薦食素既朋友仔黎食。