2016-11-23
朋友因為屋企人既關係,初一、十五總會去食齋,得知我今日去旺角,話一定要去試試素食一家。自問食素既次數唔算多,進入店內已覺得有別於一般齋鋪,好多卡位方便客人傾計,而唔會影響隔離。間隔闊落、給予一種寧靜舒適既感覺,修身修❤️餐牌菜式好多!除左有傳統既菜式外,仲有Pizza、刺身拚盤、川式系列。第一次幫趁 ,穩陣起見當然先試下傳統菜式啦!齋滷味拼盤(55元)齋滷味各種味道都唔錯,本人覺得酸齋味道可口醒胃。香煎竹笙腐皮卷(88元)外皮香脆,而餡料中有云耳、 冬菇、竹笙。云耳、冬菇爽滑,有菇香味。加入竹笙增加左爽脆,而少少醬汁令到原本香脆可口既美食味道更豐富。秘製一家蓮藕餅(78元)朋友喜歡既蓮藕餅,外面用兩片薄薄既蓮藕片,中間係香芋蓉,炸到金黃。蓮藕爽脆同芋蓉香綿意想唔到咁夾,唔覺油膩!松子黑松露炒飯(88元)原來齋炒飯係可以咁好味!雖然黑松露唔算好香濃,配料看似簡單。但是更顯出師傅既功夫,飯粒炒到乾爽又唔油膩!芥蘭粒同松子增加左炒飯既口感!好好味!整體感覺良好,下次想試下唔同嘅菜式。盤菜睇落唔錯喎!
第一次幫趁 ,穩陣起見當然先試下傳統菜式啦!
齋滷味各種味道都唔錯,本人覺得酸齋味道可口醒胃。
整體感覺良好,下次想試下唔同嘅菜式。