2019-05-24 1341 瀏覽
早幾日先同朋友食完素,佢又發現一間新開新派素食自助餐。咁就又再食多次了。哈哈。因為分時段入座嘅關係,唔係隨時入得要係門口等一等。發覺原來都幾多人鐘意素菜。夠鐘一進門都已經坐無虛席,侍應姐姐安排我們到一個較入同靜嘅位置。坐低 眼見食物台已有不少人排隊,朋友就急不及待出咗去睇下有咩美食。炒粉麵/炒飯/咖哩薯仔/豆腐粉絲/清炒菜心等,各種熱葷一應俱全。大家都好守規矩咁順時針排隊揀食物。熱葷之外仲有大量天掃羅/炸物:南瓜/青椒/冬菇/秋葵等等。秋葵炸完唔覺油,滑潺潺嘅口感真係令人再三回味。蘿蔔糕香口,都好好食。煎餃子/豆沙煎堆仔味道都唔錯,餃子個餡係蘑菇/蘿蔔/甘荀粒做成,食落唔覺油膩。而豆沙煎堆軟綿綿又甜甜的,好好食。薑醋蛋又係一款必食嘅菜式,熱辣辣而且雞蛋滷煮得好入味,薑醋酸甜比例適中唔會太嗆。冷盤方面有大約6/7種壽司提供。三文魚/吞拿魚/墨魚/海蝦等都做得幾像似。味道當然不及真正的海鮮,但不同顏色的素肉壽司放在,十分吸引眼球,味道如果再配搭芥未醬油都幾清新同錯。可惜嘅係沙律吧嘅選擇少咗啲,但當中有個素XO醬味道真係幾可亂真,用黎配炒麵/炒粉米滋味無窮。甜點/糖水方面,椰汁燕窩一定要食。
甜點/糖水方面,椰汁燕窩一定要食。每喝一口甜美香濃嘅椰子味好突出,仲有啖啖燕窩嫰滑口感,朋友及我都喝了2大碗,回味無窮。
熱情果大菜糕都是另一賣點,清晰透徹又滑又軟,一口一件將之前的肥膩感覺一掃而空。
仲有練奶饅頭,簡簡單單就令人食咗兩個,好食!

呢度收費好平,計返銅鑼灣地段黎講真係好睇食,朋友同我因為夾啱時間食完可以過去隔離睇戲,完滿嘅一餐就係咁落幕。
2019-05-11
5 分鐘 (堂食)