2024-03-10 168 瀏覽
今日返咗紅磡舊屋附近,去返細個成日經過嘅大街小巷,寶石戲院附近。見到有間餐廳以車仔麵為主,當然佢都有唔同款式嘅飯,佢門口貼有好多餐牌, 前身餐廳係紅磡冰室,依家轉咗手大概半年,都係以街坊生為主,今日就試一試佢。老闆好好人,好有耐性咁講解餐牌上點樣點餐同埋介紹湯汁。佢哋嘅餐牌好容易睇,同埋都好清晰,同埋可以重用,好環保,真係值得一讚!今日同老公叫咗各人一碗車仔麵。我哋都叫咗自選車仔麵我嗰碗叫得比較清淡揀咗米粉魚蛋,炸魚皮,蘿蔔,通菜,鮮蝦腐皮卷,金錢肚。我就試試個乾撈加腩汁。老公嗰碗係揀咗,油麵,豬紅,紅腸,咖喱麵筋,生菜,瑞士雞中翼,陳皮鳳爪,同埋揀咗特製咖喱汁加在湯底。以下有幾款餸推薦大家試下紅腸老公好鍾意,佢話紅腸係用油拖過,好似出面煎釀三寶嗰啲紅腸,唔係就咁淥熟佢😍推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻瑞士雞翼炆得好腍,夠哂入味 🤭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻陳皮鳳爪都係第一次食陳皮雞翼,陳皮魚蛋就食得多,但係估唔到原來陳皮雞翼都好似魚蛋咁,係會有濃濃嘅陳皮嘅味道,好特別😃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻金錢肚問得好腍,唔會有啲咬唔到嘅位置,好好食😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍

老闆好好人,好有耐性咁講解餐牌上點樣點餐同埋介紹湯汁。

今日同老公叫咗各人一碗車仔麵。

我哋都叫咗自選車仔麵

我嗰碗叫得比較清淡
揀咗米粉魚蛋,炸魚皮,蘿蔔,通菜,鮮蝦腐皮卷,金錢肚。
我就試試個乾撈加腩汁。

以下有幾款餸推薦大家試下

紅腸
推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

瑞士雞翼
炆得好腍,夠哂入味 🤭
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

陳皮鳳爪
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

金錢肚
問得好腍,唔會有啲咬唔到嘅位置,好好食😋
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

車仔麵嘅份量都幾大碗!
車仔麵嘅食材真係唔差,而且每一款都食得出師傅嗰份心機❤️
老闆仲有自家製辣椒醬俾我哋試,都幾辣,落少少就勁哂😬
另外,呢度嘅醬汁仲可以揀兩款,唔使加錢👏🏻
呢個價錢食到一碗咁大嘅麵,真係算唔錯呢😊

2024-03-10