2019-08-12 368 瀏覽
係紅磡做完野,又係時候行落黃埔食野,本身我地諗住食讚好既,但我地行左去另一邊,發現十字路口果度開左間新台灣菜,好多人排隊,個menu都幾吸引,所以就等位入去試。等左一陣終於有個bar枱位,依間台式餐廳可以叫小菜,同人一齊share,其他鋪比較小見,menu都有唔同既台式小炒,可以叫飯黎送,另外都有飯同麵餐,我地叫左一碗牛肉麵($88)同一碗肉燥飯($35),另外叫左杯苿莉奶茶($20)。等左一陣,野食都到喇,份量出乎意料地多。肉燥飯:肉燥有好濃豬油味,超香口,好有台灣味道,滷蛋好入味,超好食!牛肉麵:牛肉入味之餘,根同肉既分佈平均,幾淋,可以再淋啲。湯底充滿牛味,麵底爽滑,同個湯好夾,而且大碗!奶茶:濃既茶味,即使無叫少甜都唔太甜,岩晒鍾意飲茶既人。雖然依間餐廳既價錢同讚好比,係比較貴,但個人認為依個餐廳牛肉麵同飯都好過隔離街間讚好!!不過依間鋪頭樓面比較少,安排座位都比較亂,可能一時間太多人等位,唔夠人安排座位。不過佢地都好有禮貌,有求必應,希望之後多啲staff會無咁亂。

等左一陣,野食都到喇,份量出乎意料地多。

奶茶:濃既茶味,即使無叫少甜都唔太甜,岩晒鍾意飲茶既人。