2019-02-22
好耐冇去紅墈最近讀理工嘅朋友約去附近食飯先發現開左好多新餐廳Sangria Decanter個人唔太欣賞紅酒但之前喺西班牙飲過之後就迷上左;餐廳提供紅或白酒另外仲可以選擇有酒精或者冇酒精;個人認為酒精濃度唔高加上帶果香整體黎講容易入口意式炸魷魚圈配他他汁魷魚質感爽彈;魷魚圈新鮮即炸而且漿粉夠薄配搭他他蘸醬唔覺油膩忌廉芝士雞肉千層麵千層面層次分明而且麵皮薄身冇咁容易會滯;醬汁夠多所以麵皮焗完都唔乾身加上忌廉芝士味道香濃好正香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉羅勒青醬風味獨特唔係個個鐘意但係個人覺得配搭意粉既清新又濃郁味道非常契合;另外意粉加十蚊就可以升級多半倍份量好抵芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉牛肝菌菌香濃重而且醬汁微辛惹味;鮮製意粉扁身偏幼質感較有彈性帕爾馬火腿三色沙律披薩帕爾馬火腿薄滑透光而且油潤咸香配搭沙律菜清新爽脆;披薩餅底夠薄口感偏似印度麵包鮭魚牛油果忌廉焗飯牛油果質感幼滑油香同三文魚嘅脂香相呼應;芝士鋪面微焦好邪惡香烤香草羊架羊架肉質柔軟切開中間依然粉嫩而且油脂甘香得黎唔臊;洋蔥墊底香甜薯角亦都金黃香脆芒果芝士慕絲芝士味濃加上芒果香甜好夾;底層有餅乾碎層次豐富
Sangria Decanter
意式炸魷魚圈配他他汁