餐廳: Lamees
資訊:

✒懶人先睇總結.❀食物:食物質素幾有驚喜,調味上我覺得香港人都會啱食👍❀服務:正常❀環境:好有小餐館小酒館嘅感感,店面不大,牆身擺滿紅酒🍷❀價錢:2人埋單 $845.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.近期試咗唔少中東菜,每間都各有特色。今次介紹的地中海菜餐廳裝修上比較似歐式小酒館,對比之前試過環境有濃厚中東氣息嘅餐廳唔一樣。而食物方面亦會有種好精緻嘅感覺,菜式選擇多元。.🎈Trio Dips Platter - Spicy Lovers ($170)Mezze Platter 係常見的中東前菜,但呢到有專為好辣人士而設嘅Spicy Platter😍 每款dip都配一份pita bread~店員特意提醒要多醬少包咁食,我大大啖醬放落包上最後都係食唔哂啲醬😂 建議大家唔洗慳!.👉 Hummos Har 香辣鷹嘴豆泥辣味嘅hummus 第一次食,口感非常smooth!香辣但不失豆香同油香🫘.👉 Jalapeño 墨西哥辣椒雜果仁醬因為加入了青檸所以味道相對酸少少,有顆粒感食到杏仁碎。.👉 Wild Thyme 煙燻甜椒香辣雜果仁醬Smoke味一直係我最愛

✒懶人先睇總結
❀食物:食物質素幾有驚喜,調味上我覺得香港人都會啱食👍
❀服務:正常
❀環境:好有小餐館小酒館嘅感感,店面不大,牆身擺滿紅酒🍷

❀價錢:2人埋單 $845
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇

👉 Hummos Har 香辣鷹嘴豆泥
👉 Jalapeño 墨西哥辣椒雜果仁醬
因為加入了青檸所以味道相對酸少少,有顆粒感食到杏仁碎。
👉 Wild Thyme 煙燻甜椒香辣雜果仁醬
Smoke味一直係我最愛,同樣都係有顆粒嘅口感,煙燻過後杏仁味更加突出了
🎈Black Truffle and Mushrooms Flat Bread ($120)

Flat Bread 其實有點似薄底pizzas,好香脆有焦香感。Truffle 味道突出,配搭菇同洋蔥調味。
🎈Samkeh - Whole Sea Bass ($480)

主角一上就聞到超香!焗鱸魚採用中東的 Tahini Sauce 白芝麻醬,底部以薯仔墊底。鱸魚魚皮焗至焦香,但內裏依然Juicy。而最特別嘅莫過於芝麻嘅香味,味道好特別~
🎈Katayef ($75)

呢一款甜品我係其他中東餐廳亦同樣試過,有點似春卷,但皮會更厚。一份有兩款味道,分別係肉桂核桃同中東芝士,炸香後淋上糖漿。

✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊