2018-07-07
男朋友生日週就梗係要去食好啲啦,呢間餐廳我已經bookmark咗好耐,終於捨得黎食啦!大家可以圍住睇廚師即場燒,真係好開心㗎~首先嚟嘅就係前菜,分別係Wasabi 酸汁沙律同牛面頰好少會食到呢個汁嘅沙律,味道非常新鮮,而且好開胃牛面頰更加少作為前菜咁食,夠軟腍又有牛味非常好味《汁煮東星斑》魚肉有質感同彈牙,但係同時又好滑喎!魚尾龍而且唔腥~汁就比較濃稠,小小偏鹹,唔建議點太多汁~最特別嘅就係佢有一塊煎魚皮,從來未試過食咁樣嘅煎魚皮,非常香脆可口!跟住就係龍蝦啦,睇吓幾大隻!煎嗰陣佢仲會郁㗎~《海膽汁煮龍蝦》廚師會幫我哋將龍蝦起晒出嚟,龍蝦肉鮮甜彈牙,食得出非常新鮮!下面嘅汁就係用龍蝦膏同海膽整成嘅~點買呢啲汁令到龍蝦嘅鮮甜更加昇華😋跟住就係A5和牛,就咁望個顏色都可以想像到佢有幾好味!《熊本縣產A5和王牛》呢舊牛廚師話係絕對冇經過雪藏,我就揀咗五成熟~牛味極濃,入口即溶,一咬汁同油都即刻爆曬出嚟🤤🤤《和牛炒飯》日本產米果然食落有咬口係正啲跟大火你又估唔估到接下來呢道菜係咩呢!《清酒煮蜆》呢個就係今日最後一道主菜,每人有三隻蜆,每隻都係大大粒好厚肉!酒味唔算太濃,但係就啱啱好帶咗啲鮮味味
大家可以圍住睇廚師即場燒,真係好開心㗎~
首先嚟嘅就係前菜,分別係Wasabi 酸汁沙律同牛面頰
好少會食到呢個汁嘅沙律,味道非常新鮮,而且好開胃
牛面頰更加少作為前菜咁食,夠軟腍又有牛味非常好味
《汁煮東星斑》
魚肉有質感同彈牙,但係同時又好滑喎!魚尾龍而且唔腥~
汁就比較濃稠,小小偏鹹,唔建議點太多汁~
跟住就係龍蝦啦,睇吓幾大隻!煎嗰陣佢仲會郁㗎~
《海膽汁煮龍蝦》
跟住就係A5和牛,就咁望個顏色都可以想像到佢有幾好味!
《熊本縣產A5和王牛》
呢舊牛廚師話係絕對冇經過雪藏,我就揀咗五成熟~
牛味極濃,入口即溶,一咬汁同油都即刻爆曬出嚟🤤🤤
《和牛炒飯》
日本產米果然食落有咬口係正啲
跟大火你又估唔估到接下來呢道菜係咩呢!
《清酒煮蜆》
呢個就係今日最後一道主菜,每人有三隻蜆,每隻都係大大粒好厚肉!酒味唔算太濃,但係就啱啱好帶咗啲鮮味味出嚟👍
最後最後就梗係食甜品啦!
我哋兩個揀咗兩個唔同嘅甜品,分別就係柚子雪芭同京都培茶布丁
你食咗布丁先至食另外嗰個,因為雪芭偏甜~
但係兩個都好好味,柚子雪芭入面真係有柚子肉~
培茶就完全岩啲喜歡茶味既朋友,茶味香醇濃郁😋