2021-04-01 173 瀏覽
睇完蘋果嘅介紹之後就一直都想嚟呢間位於中環嘅中法fusion素菜餐廳,可惜食肉獸先生一直唔肯就範,今日終於搵到朋友陪我嚟體驗一下。餐廳嘅環境同餐具都好精緻,一入座枱上已經放咗小食盅,打開係香脆可口嘅腰果仁,鹹淡適中。難得嚟到當然要嗌呢道唔少人推介嘅燉湯,用茶壺上倍感精緻,份量唔算多,但用上珍貴嘅黑虎掌菌同雞油菌,營養價值豐富,入口味道香濃,絕對唔輸蝕俾加咗肉類嘅燉湯。玫瑰叉燒係餐廳嘅招牌菜,當然亦唔可以放過,玫瑰叉燒賣相精緻,伴上自家製嘅玫瑰花瓣醬,連碟上面嘅裝飾都可以食用,好有心思。素叉燒雖然係常見嘅素菜,但要整得神似絕對唔容易,做到色香味俱全亦好考師傅嘅手藝。素叉燒口感同半肥瘦嘅叉燒非常近似,味道更加可以媲美真正嘅叉燒,自家製嘅醬汁更加隱隱透住淡淡嘅花香,食多幾件都唔會膩。素鵝肝球配上松露白汁同脆卜卜嘅多士,一上枱已經聞到香噴噴嘅松露味,色澤金黃,令人食慾大增。咬開香脆嘅外層,內裡係滿滿嘅素鵝肝蓉,綿滑香濃,細膩嘅口感同脆卜卜嘅外皮形成強烈對比,加上同樣醉人嘅松露白汁,令香氣同味道更上一層樓。食完素鵝肝球意猶未盡,仲可以用香脆嘅多士沾上松露白汁同欖油珍珠嚟食,亦係另一個完美配搭。大

黑虎掌燉雞油菌燉湯

大烤菇意大利飯

大烤菇意大利飯賣相同樣精緻,意大利飯口感彈牙,加入粟米粒同露筍粒倍感清新,減低膩滯感。
大烤菇意大利飯

大啡菇加上帶有微微拉絲效果嘅半溶素芝士零舍吸引,必須一讚大啡菇烤得恰到好處,菇味香濃之餘,入口仲非常juicy!
黃金脆皮燕麥奶 $68 純素朱古力蛋糕 $68

甜品方面我哋嗌咗侍應推介嘅朱古力純素蛋糕同黃金脆皮燕麥奶,各有千秋。朱古力純素蛋糕味道香濃而且唔會太甜,口感綿密之餘帶少少心太軟嘅感覺,好有驚喜!
黃金脆皮燕麥奶 $68 純素朱古力蛋糕 $68
黃金脆皮燕麥奶比一般嘅炸鮮奶更香口,表面嘅脆脆一啲都唔油膩,用燕麥奶代替鮮奶亦更健康。
今次嘅素食體驗令人非常難忘,食物無論賣相定味道都唔輸蝕比一般嘅葷菜,配搭上更加顯得出廚師嘅用心,非常推薦!

黑虎掌燉雞油菌燉湯
  • 黃金脆皮燕麥奶併純素朱古力蛋糕