2019-04-04
好耐冇同班朋友食飯,有朋友話想試下登龍街呢一間新開嘅精緻中菜,之前已經喺網上面見到有唔少好評,一於嗌齊飯腳一齊試下。餐牌係用tablet 去睇, 睇落個餐牌都幾豐富。首先叫左個冷盤燻蛋試下, 每人半隻, 上面仲有唔少嘅黑松露,賣相非常精緻。咬落去流心嘅蛋黃,夾雜著煙燻既味道,非常香。芙蓉三鮮, 淨係聽個名都非常之靚,其實就用咗蛋白同埋鮑片、帶子、蝦仁煮成,食落好鮮味好滑,拎嚟送飯一流。而呢一個四喜臨門小籠包 ,分別有四種唔同嘅味道,外皮用上蔬菜汁調色。拎起嚟嘅時候真係要小心,因為個外皮好薄,好容易一不留神就整穿。 食落啖啖都係湯汁,非常好食。而今日嘅重頭戲,水煮原條桂魚, 最令我欣賞嘅係啲魚肉起曬骨,啖啖都係肉,而且辣味好香, 花椒嘅麻香同辣椒嘅辣味剛好, 辣得嚟好過癮。側邊嘅配菜例如薯粉芽菜吸收曬辣汁,鍾意食辣嘅人絕對會食到欲罷不能。而家一個湯浸茶樹菇翡翠苗亦都唔錯, 上湯嘅味道好香濃,蔬菜吸收曬上湯味道,食落好鮮味。最後當然要叫個甜品,呢個吾是南瓜賣相好精緻可愛,外皮軟滑,入面竟然係紫薯餡,食落好驚喜,而且味道唔會太甜, 同女仔朋友食飯必叫呢個。
餐牌係用tablet 去睇, 睇落個餐牌都幾豐富。
咬落去流心嘅蛋黃,夾雜著煙燻既味道,非常香。