2021-07-25
海街丼三款海寶丼都試過,午市同晚市嘅主要分別係,午市配味噌湯,可以選烏龍茶或綠茶,飯量可以揀大盛,飯嘅温度有時會比較暖;晚市唔洗選擇飯量同茶,配一樽魚湯,店員建議喺丼飯食到得返1/3 時,加落碗飯度一齊食。魚湯鮮甜好飲,個人鍾意倒出嚟就咁飲,細細品嚐😋以下簡單介紹一下食過嘅魚生丼飯:海寶丼[並]於午市供應,配味噌湯,呢款魚生丼有較高性價比,所以多數都係點呢款😆 幾鍾意壽司醋果凍,撈飯食酸酸地幾開胃。辣味蕃茄小食都好食,只係好輕微嘅辣味😋 不過可能午市比較旺,d飯暖咗少少,食魚生丼飯個人比較鍾意凍食海寶丼[上]嘅配料基本上同[並]一樣,味道分別唔算太大,分別只係加咗雪蟹肉,蟹肉鮮味,間中想食蟹肉都會點呢款餐,轉換口味😀 (午市$115;晚市$150)同前面兩款海寶丼相比,海寶丼[特上]嘅配料有比較明顯嘅分別,配料包括雪蟹肉、甜蝦、帶子、海膽等,用料豐盛,非常鮮甜,海膽一啲都唔腥,味道層次比較鮮明,係三款海寶丼中我最鍾意,亦係最有滿足感嘅一款😋😋😋 (午市$160;晚市$210)吞拿魚二色丼喺晚市供應,配料有麻醬吞拿魚同吞拿魚蓉,味道不錯。個人對吞拿魚唔太熱衷,所以鍾意海寶丼多啲海街丼係九
以下簡單介紹一下食過嘅魚生丼飯:
海寶丼[並]
海寶丼[上]
海寶丼[特上]
吞拿魚二色丼
海街丼係九展範圍內,數一數二嘅精緻餐廳,平日午市時段都多人排隊食,peak hour 甚至會要求45分鐘內還枱,會收加一服務費,不過係唔會有服務。如果想舒舒服服食餐安樂茶飯,會比較推介晚市嚟食,唔洗排隊之餘,餐點選擇亦多少少。海寶丼午市會平過晚市,不過晚市係配可以撈飯嘅魚湯。另外午市同晚市都有熱食丼飯供應,不過就未試過,午市外賣自取會有優惠。