2022-11-12
Check-in TaiPei中環店岩岩開既時候食過一次,印象非常唔錯,可以要過海之後就無機會再食🥲今日去行海港城竟然見到係呢到開左分店!!二話不說即刻去食😆門面裝潢幾有特色,走簡約文青風,採用柔和粉色做主調,整體感覺幾有feel幾舒服😌平日晚飯時間,餐廳接近滿座,好彩岩岩有位我地叫左兩個主食、一個小食、再加碼兩個甜品🤤🤤招牌魯肉飯滿滿既魯肉同魯肉汁,加上溏心蛋非常吸睛👍🏻魯肉夠咸夠香,入口肉汁豐富,肉香滿滿,配飯食一流😋魯肉炆得夠軟腍,肉質滑嫩,而且肥瘦適中食落有肉香亦伴隨豐富油脂香😌溏心蛋睇賣相就知道係滿分之作😆咬落去有淡淡醬油香,微咸,蛋黃口感100分撈飯食係絕配👍🏻招牌牛肉麵我地揀左刀削麵,麵條闊身好彈牙,咬落夠Q夠滑牛肉麵最重要係湯底,飲落係滿滿香料既香咪,甘咸帶甜,原汁原味好好食!配料既牛𦟌炆得夠腍,仲有四大舊份量都幾足旁邊類似油豆腐吸晒湯汁入晒味😋👍🏻多數台灣牛肉麵都微辣,呢到好貼心咁將辣牛油放係碗邊,除左俾唔食得辣既食客有一個選擇亦都俾食得辣既食客可以食到原味同落左辣牛油兩種口味落左辣牛油整體感覺會更加豐富,油脂感令成個味道更豐富,微微既辣度亦令層次更上一層樓❤️肉鬆皮蛋
今日去行海港城竟然見到係呢到開左分店!!二話不說即刻去食😆
平日晚飯時間,餐廳接近滿座,好彩岩岩有位
我地叫左兩個主食、一個小食、再加碼兩個甜品🤤🤤
招牌魯肉飯
滿滿既魯肉同魯肉汁,加上溏心蛋非常吸睛👍🏻
魯肉夠咸夠香,入口肉汁豐富,肉香滿滿,配飯食一流😋
魯肉炆得夠軟腍,肉質滑嫩,而且肥瘦適中
食落有肉香亦伴隨豐富油脂香😌
溏心蛋睇賣相就知道係滿分之作😆
咬落去有淡淡醬油香,微咸,蛋黃口感100分
撈飯食係絕配👍🏻
招牌牛肉麵
我地揀左刀削麵,麵條闊身好彈牙,咬落夠Q夠滑
配料既牛𦟌炆得夠腍,仲有四大舊份量都幾足
旁邊類似油豆腐吸晒湯汁入晒味😋👍🏻
亦都俾食得辣既食客可以食到原味同落左辣牛油兩種口味
肉鬆皮蛋蛋餅
外層皮Q有蛋咁香,配埋茄汁同蛋黃醬更加正😆
內餡係滿滿皮蛋同肉鬆,肉鬆味道夠,食落好鬆軟但唔會乾
皮蛋幾新解,口感爽軟,蛋黃軟糯,呢個配搭第一次食都幾有驚喜👍🏻👍🏻
牛乳大王係食台灣菜必飲😆我揀左木瓜牛乳
滿滿木瓜沙冰飲落好清爽,飲落有木瓜蓉既口感,好refreshing
牛乳好香,奶香味豐富,配埋木瓜既清甜好正👍🏻
伯爵茶凍愛玉芋圓
上到黎我地都呆左,估唔到份量咁多!
綠豆煲得夠綿,食落夠沙
黑珍珠煙煙韌韌,微甜
芋圓同樣Q彈,有淡淡芋頭同埋蕃薯既香
伯爵茶凍爽口軟Q,入口有淡淡伯爵茶香
愛玉質感比一般結實,入口軟糯,有微微檸檬香
配埋牛乳甜湯無論口感同味道都十分豐富👍🏻❤️
手工鳳梨酥麻糬蛋撻
見到枱枱都有叫忍唔住都叫左一個黎試!好有驚喜!
望落去係一個長方形蛋撻但內有乾坤😋
外皮係非常鬆脆,食落酥脆同埋濃香牛油味,隨之而來係滿滿蛋香,蛋漿微甜,咬落軟嫩滑
中間係麻糬為蛋撻帶黎軟糯口感
底層係鳳梨蓉🍍,清甜鳳梨有畫龍點睛既感覺👍🏻