2021-03-29
好耐冇試過同媽媽食中菜,前幾日咁啱佢去開銅鑼灣,我就陪佢去銅鑼灣呢間顏府御膳,坐得舒舒服服咁食餐中菜。首先一開始會有碟合桃同埋XO醬,合桃外面好甜好食,XO醬都好足料好香,有好多蝦同瑤柱。🍤金沙脆豆腐 $88豆腐炸皮薄,外脆內軟。同埋即炸熱辣辣好食。雖然豆腐係炸出嚟嘅,但豆腐味依然好濃郁,可以感受到豆腐好滑。如果覺得豆腐唔夠味,可以加埋餐廳嘅XO醬一齊食,餐廳嘅XO醬蝦味好重好香,同埋佢唔會太辣,好適合用嚟調味。🥔酸辣土豆絲 $98我自己都算食得幾辣,但呢個土豆絲對普通人來講可能會有啲辣,不過唔緊要,因為土豆絲佢哋醃得好香,我就覺得點都要試吓啦。🍲海皇酸辣湯 $148酸辣湯用料好足,啖啖都好濃味,飲完每啖都想繼續飲落去,個湯真係會越飲越上癮,好開胃。🐷農家乳香黑豚肉 $168黑豚肉好淋好正,豚肉味好香。同蓮藕炒埋之後,個香味更加突出,廚師將個味道炒出來控制得唔會太鹹又唔會太淡,好食。🥬羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬 $148蔬菜係用濃湯浸煮出嚟,濃湯嘅味道就好似牛乳咁,非常之鮮甜,又好似有啲鹹蛋黃味咁。蔬菜將濃湯嘅味道吸收晒,食菜嘅同時就好似將湯都飲埋。雖然呢間中菜唔算平,但佢嘅環境真係好舒適,
🍤金沙脆豆腐 $88
🥔酸辣土豆絲 $98
🍲海皇酸辣湯 $148
🐷農家乳香黑豚肉 $168
🥬羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬 $148
雖然呢間中菜唔算平,但佢嘅環境真係好舒適,食物質素又好,所以我同媽媽都食得好開心!媽媽仲話下次要再黎添!