2017-07-11 1929 瀏覽
上個月尾專程去左荃灣汀九橋個邊既帝景酒店到食飯通常都係搭車經過,今次係第一次真真正正入去食飯啊起初對於入去帝景非常迷惘,但原來荃灣地鐵站有shuttle bus直達,比想像中方便得多了!今次同男朋友Book左呢到既私房菜,個人認為相對同一價錢既buffet,私房菜既性價比更加高,賣相亦都好精緻!呢到既私房菜有分西式同中式,睇過menu後,覺得西式更加岩我地既口味,總共有六道菜首先當然係前菜,用左一個長碟黎呈現三個精緻既前菜第一個係「黑魚子法國生蠔」,我同男朋友見到生蠔雙眼都發光了黑魚子好濃味,偏咸,而呢款生蠔海水味亦都較重,兩者既衝擊都好大!中間就係「牡丹蝦刺身」 剛好亦係我既最愛,牡丹蝦眼見已經好肥美,食落去好鮮甜!最左邊就係「鱈魚籽黃鰭吞拿魚他他配牛油果醋」用牛油果作前菜係唔錯既選擇,健康之餘,又有種飽肚感,吞拿魚他他同牛油果梅花間竹,令口感同味道都變得豐富。巴馬火腿番茄湯諗唔到飲完呢個湯已經有一種飽肚既感覺問一問staff先知道,呢個湯其實好足料,多左好多個番茄而烹調,所以有飽肚感都好正常。另外,建議巴馬火腿放入番茄湯裡面作調味之用,因為我試過直接食巴馬火腿,味道會太咸!煎海鰽魚

今次同男朋友Book左呢到既私房菜,

首先當然係前菜,用左一個長碟黎呈現三個精緻既前菜
第一個係「黑魚子法國生蠔」,我同男朋友見到生蠔雙眼都發光了
中間就係「牡丹蝦刺身」
剛好亦係我既最愛,牡丹蝦眼見已經好肥美,食落去好鮮甜!
最左邊就係「鱈魚籽黃鰭吞拿魚他他配牛油果醋」
用牛油果作前菜係唔錯既選擇,健康之餘,又有種飽肚感,
吞拿魚他他同牛油果梅花間竹,令口感同味道都變得豐富。

巴馬火腿番茄湯
諗唔到飲完呢個湯已經有一種飽肚既感覺

煎海鰽魚橄欖番茄沙沙
食膩左牛扒,間中食魚都係唔錯既選擇
呢個鰽魚加入番茄醬汁,好醒胃!

海鹽牛骨筒牛仔膝意大利飯
記得之前係另一間cafe食完一個以骨髓為主既前菜 口感非常奇妙
今次食又有另一樣變化,以骨髓為主既意大利飯,一口骨髓一口意大利飯,
除左食左濃郁的脂香味,亦令意大利既味昇華。

檸檬蛋白撻、朱古力蛋糕、蓮子慕絲蛋糕
我諗最特別莫過於「蓮子慕絲蛋糕」
初時有D抗拒,幻想到味道有D奇怪,
但係蓮子一陣陣淡淡既甜味,唔鐘意食太甜既會鐘意呢個!
2017-06-29