2018-07-23
今日放假,約左朋友食個lunch聚一聚, 朋友話呢間星味雞飯唔錯,所以入左粉嶺試下。門外大大幅相寫住五星級酒店廚師主理,應該都係信心保證。現場環境尚算寬敞,能夠容納20人左右,位與位之間空間充足,啱哂今日我地2個人傾計坐低一陣,先上頭盤黑醋小雲耳($35) 雲耳咬口十分爽脆,加上黑醋汁酸酸甜甜,的確係一碟好嘅開胃菜。開了一個好頭,令我更加期待之後嘅美食(星洲雞飯 $65)今日主角終於出場啦! 賣相同傳統海南雞差不多,但食落先知有驚喜,雞肉嫩滑非常,煮得剛好僅熟,所以肉質十分彈牙,而且沒有雪味,抵贊!!再配一口油飯,的確果然是鎮店之寶,油飯雞油味好濃郁,經店員介紹下,先知廚師用原隻雞肉加上斑蘭,黑蒜等等嘅材料淆制十幾個鐘,咁用心去制作食物嘅廚師,真係佩服!!! 最後飲埋碗湯,呢碗湯材料好足,有粟米,雞腳,紅蘿蔔,十分清甜, 絕無味精。 呢個海南雞飯真心推介, 性價比高。夏天熱辣辣,再叫杯透心涼嘅紅豆冰,紅豆冰椰奶香濃,勁多紅豆,用黎消暑一流!跟飯只係加$12,超抵飲!
門外大大幅相寫住五星級酒店廚師主理,應該都係信心保證。
開了一個好頭,令我更加期待之後嘅美食
(星洲雞飯 $65)
今日主角終於出場啦!
賣相同傳統海南雞差不多,
咁用心去制作食物嘅廚師,真係佩服!!!
超抵飲!