都係一間米芝連麵食餐廳,佢個菜牌就十分簡單好多,麵只有幼麵,配菜只有雲吞、鯪魚球、鮮牛肉揀,可以揀單餸、雙拼、三拼(即三寶),又只可以揀湯麵或者撈麵,極其量加碟油菜,餐牌就係咁簡單。我揀咗個三寶撈麵$52蚊,就已經係全個餐牌最貴最豪嗰個麵😂沾仔記三寶撈麵 $52呢個撈麵份量真的不少,仲要隨撈麵奉送一小碗湯。湯是一碗蝦清湯,味道不算濃但很香甜的蝦味,估計是以蝦頭敖出嚟嘅清湯,味道真的不錯👍🏻用以配麵一齊食,不會搶去幼麵的味道,又保留蝦湯味,配搭很好👍🏻麵是鹼水麵,但沒有鹼水味,其實要鹼水麵沒有鹼水味係要花時間與功夫,但現今很多麵店已經放棄,沾仔記仍然能保持住已是難能可貴。鯪魚肉大大舊,鬆軟有魚味又無腥味好食👍🏻牛肉又嫩又滑,只係欠缺牛味,但都已經很不錯👍🏻雲吞又大隻,裏面大大隻蝦又彈牙又爽,又好食😋個麵加蠔油幾夾,比一般雲吞麵店的麵彈牙,又係好食👍🏻整體來說雲吞麵舖通街都有,好多人都識整,但要排衆而出的就必須有個人之處與一直的堅持✊一個簡簡單單嘅雲吞麵能夠做得如此出色,好嘢👏🏼以後都會多啲幫襯🍜
我揀咗個三寶撈麵$52蚊,就已經係全個餐牌最貴最豪嗰個麵😂

沾仔記三寶撈麵 $52