2020-01-26 1182 瀏覽
千色車仔麵呢間位於荃灣千色後面嘅車仔麵已經連續幾年獲得米芝蓮推介,餐廳細細但係成日都好多人,雖然款式唔算好多但的確好味。同一般嘅車仔麵唔同,湯底只有一款,另外可以再選擇加唔加辣醬,雖然係咁但佢嘅湯底的確好濃味,而且佢嘅辣醬非常之香同惹味,係成個面嘅精髓。配菜方面,今次試咗滷水雞翼、響鈴、咖喱魚蛋、魷魚、魚肉、牛柏葉、蘿蔔。大力推薦佢哋嘅魚肉,真係非常之滑,又好有彈性,係我暫時食過最好食嘅魚肉!魷魚亦都爽口但係唔韌,用過啲咖喱辣汁醃制,都算唔錯。至於其他餸菜都正常水準,唔會令人失望。整體來講個車仔麵勝在佢嘅辣汁同埋湯底夠正,選項就唔算多,但食落都幾惹味,不過如果唔食得辣嘅就可能會覺得遜息咗啲,因為佢大部份配料都係就咁滾熟,如果冇咗個辣汁就會淡味咗啲。價錢方面面底$10,至於啲配菜就有$6至$12不等,平平哋不過份量唔算太多。順帶一提,佢哋係坐低之前係個廚房度落咗order收咗錢先,但係負責煮面嘅嗰個人經常聽唔到客人要啲咩,搞到經常出錯,所以大家去食嘅時候記得睇緊啲,make sure佢煮啱你碗麵!味道: 4.2/5性價比: 4/5
千色車仔麵

味道: 4.2/5