2016-03-06 949 瀏覽
呢間分店新開店時,有少少係用嚟分流路德圍總店嘅客,當時路德圍嘅接待哥哥會叫我哋呢啲荃灣友識路嘅去新店,唔使等又有折。當時真係無咩客。我哋仲喺半年前左右收到新店郵寄嚟嘅送芒果糯米飯嘅優惠券,於是直覺覺得新店生意應該唔會太旺,於是無訂位walk in, 點知星期日晚超多人,等咗成個鐘先有位,啲等唔慣位嘅長輩級家庭成員黑哂面。不過留意返繁忙日子訂位都要預早,即晚都無得訂。其實身為荃灣友之前已經食過好多次,早前入院又剛好與金坊嘅開山泰籍女大廚住同一間房,大廚嘅友善同見到佢兩位年青老闆當佢家人一般嘅尊重同關心,出錢出力,令我對金坊大大加分。芝心蝦丸,雖然個價錢$88可以點到碟咖喱,但仍然係我每次必點之選。有次去路德圍唔想等試咗另一間泰菜但無呢味餸,朋友仔極度失望。我要求原粒上,想要爆醬效果,但最後都係開咗邊,可能驚啲食客辣親嘴。蝦膠彈牙,外層一層薄薄脆皮,大量芝士。今次啲芝士凍咗少少,而且上菜次序好隨意,今次係上哂所有主菜主食先上。建議唔洗點雞醬,會搶咗啲芝士味。柚子沙律,好幾辣,記得以前係無咁辣。大量脆花生同蝦米,啖啖咸香。柚子嘅甜中和咗少少辣味。燒大鱔,金坊燒物一向出名,路德圍店仲有個大燒烤
芝心蝦丸
柚子沙律
燒大鱔
燒大鱔,金坊燒物一向出名,路德圍店仲有個大燒烤爐喺店門,即叫即燒。連著魚皮嘅大鱔好新鮮好肥美油潤,肉質爽口彈牙。
咖喱扇貝
咖喱扇貝,係加咗蛋嘅泰式咖喱,唔辣,好香濃。扇貝殼似裝飾多啲,因為全部扇貝肉都離哂殼。有六粒扇貝肉,size都大,連群邊,不過似急凍貨,無咩味。
大蝦炒金邊粉
大蝦炒金邊粉,份量好大,啲蝦的確幾大隻,有大量蔥段芽菜蛋絲同豆卜,調味一流又唔油,熱辣辣上枱,好好味,但凍咗啲豆卜有少少唔新鮮嘅味道,所以一定要趁熱食。
海南雞飯
海南雞飯好抵食,$51,好似啲男人燒味飯咁大碟油飯,飯中間有幾粒少少乾水,但自己偏好粒粒分明乾身嘅飯,而且油飯調味適宜,主食飽肚之選。
海南雞飯送嗰個冬瓜湯仲送多隻雞腳。

樓面人太少,令服務未盡完美。

我哋係唸住用咗張月尾到期嘅優惠劵芒果糯米飯優惠券先尊登幫襯,我哋落單時出示就叫我哋食完正餐埋單時先用。到埋單又話今日好多客唔用得,一時又話無哂(雖然我唔係好信),叫我哋袋好張劵下次先用,之後仲賴神秘細細話送多啲原本枱枱都送嘅大菜榚俾我哋,但我話我唔鍾意食,唔使。

落樓後,家父仍對接待姐姐念念有詞咁話等返好耐,姐姐後來主動俾咗張9折卡我哋,最終算有少少收穫啦。免加一,食物樣樣都有一定水準,所以仲會繼續支持,不過會選擇閒日。
2016-03-06
芝心蝦丸