2022-06-16
大埔L’amour 上次食完一試難忘,今次帶個朋友一齊試吓dinner平日大約七點幾去到已經Full House了,好彩一早又book。餐廳座位數目唔,多只有九張枱所以嚟食嘅朋友一定要預先訂。而人唔多,令餐廳嘅服務、環境、氣氛都更加好,所以喺度食飯我覺得好舒服加拿大海膽多士 (198/3pcs)呢個我上次食過覺得回味無窮,今次一定要再食,海膽味非常非常新鮮同高質,決定每次嚟一定係我嘅must-have item日本時令生蠔🦪(298/6pcs)生蠔都幾大隻,有大半隻手掌嘅大小,伴有檸檬汁同蕃茄醬,價錢合理,鍾意食生蠔嘅唔好錯過慢煮西班牙黑毛豬鞍 with焦糖蘋果($298)塊扒嘅厚度都幾厚,所以煎得剛剛好都好考功夫,肉質依然嫩滑多汁,唔會乾同鞋。最欣賞嘅係佢嘅伴菜係焦糖蘋果,甜甜地又爽口,食落特別開胃龍蝦湯($138)食得出真係用龍蝦熬製而成,龍蝦味特別濃厚,而且裏面都幾多龍蝦肉,肉質依然好鮮甜,高質之作烤龍蝦海鮮薏米飯($398)龍蝦好大隻,有一隻手掌嘅長度,外皮煎得好香口,肉質極爽口鮮味,食得出食材新鮮👍🏻另外,用薏米作飯配上濃濃嘅龍蝦汁,口感特別,比一般用risotto 做看得出
加拿大海膽多士 (198/3pcs)
慢煮西班牙黑毛豬鞍 with焦糖蘋果($298)
龍蝦湯($138)
烤龍蝦海鮮薏米飯($398)
另外,用薏米作飯配上濃濃嘅龍蝦汁,口感特別,比一般用risotto 做看得出廚師的別具用心
當日嘅甜品係朱古力慕絲蛋糕🧁($88)
朱古力超濃而厚實,不會太甜,絕對係朱古力迷必食之選
酒精類飲品都係呢度非常出名,所以我哋嗌咗一杯好靚嘅Dream ($138),同試試呢度嘅House wine ($58/glass),都是非常不錯。喺咁靚嘅氣氛,一定要有杯酒精飲品點綴一下。