2011-03-28 402 瀏覽
想食壽司,曾經係呢到食過驚豔既舌拿魚系列,是日就特意安排黎跑馬地這裡。都有一陣子無黎幫襯,原來已經搬個左隔離街。新地方,當然新左,不過好似細左。平日晚,人未算多,大概一半滿。閒話太多,開餐,講下食過的幾款。食壽司刺身前,小試這裡的芝士酒盜,芝士沒有酒處那個軟滑,不過魚腸就很不錯,夠肥美夠甘香夠濃郁,魚腸夠韌食落有咬口,送酒一流。到壽司刺身,要個壽司盛,貪可以咩都試下。期待既大拖羅同中拖羅水準依然唔錯,肥美,入口溶化而味道濃郁,唔係只有溶化而味淡既拖羅,仍是吃得過的拖羅。甜蝦鮮甜肥美,海胆尚算新鮮,其他幾款的也是不錯。沒有卷物既壽司盛,另要左舌拿魚卷,食完拖羅,顯而個味相對淡,不過仍是充滿油香,滿意的。箱押壽司,之前係大阪食過,印象唔錯,又試下呢到手勢。相比大阪,呢到個飯較為鬆散,個飯食落幾爽,中間有薑蔥,多一個味,成件事升格左。赤身,拿上手柔軟,口感甘甜,唔係果d食落膠狀似果凍般的赤身。另一款係Hamachi,話係是日新鮮,未算肥美,不過幾嫩滑,也不差呢。深海池魚薄切,刀功不錯,夠哂薄,魚夠鮮,切得薄不過甜味依然夠出。食完壽司刺身,要點串燒來伴酒。雞丸,入口鬆化,對我黎講就鬆了點,無左

芝士酒盜
壽司刺身,要個壽司,貪可以咩都試下。期待既大拖羅同中拖羅水準依然唔錯,肥美,入口溶化而味道濃郁,唔係只有溶化而味淡既拖羅,仍是吃得過的拖羅。甜蝦鮮甜肥美,海胆尚算新鮮,其他幾款的也是不錯。沒有卷物既壽司盛,另要左舌拿魚卷,食完拖羅,顯而個味相對淡,不過仍是充滿油香,滿意的。箱押壽司,之前係大阪食過,印象唔錯,又試下呢到手勢。相比大阪,呢到個飯較為鬆散,個飯食落幾爽,中間有薑蔥,多一個味,成件事升格左。
壽司數款
赤身與油金魚
池魚薄切
食完壽司刺身,要點串燒來伴酒。雞丸,入口鬆化,對我黎講就鬆了點,無左雞丸應有既咬口同彈性,不過雞丸d肉幾嫩,可以挽回唔少分數。牛舌充滿油脂,厚度適中,不錯。雞腎,穩陣,也食得過。銀杏,聞落有點焦,似燒飯團既味,食落異常煙韌,裡面軟身,原來燒銀杏可以有咁既效果,很精彩的銀杏。魷魚鬚,夠軟夠爽,甜甜地,係送酒之選。
串燒數款
雞翼,驚喜的一款,一隻一串,去一半骨方便進食,邊位燒得有點燶,面頭燒得有小小脆,整體唔會燒得太乾,很不錯。最特別的係面頭既黑椒,黑椒個味都好出,夾埋雞翼,好食。
驚喜雞翼
還點了魚頭同炸豬扒下酒。油甘魚頭沒有太多油脂香,少了一般食魚頭既膩,油甘魚頭斬件上,方便食,這魚頭尚算啖啖肉,肉質嫩滑,好食。炸豬扒,炸粉薄身,炸得金黃色,唔油,望落很不錯。豬扒夠厚,有點筋,尚算鬆軟,肉味也不錯,唔係吉列店有這水準,很不錯呢。
油金魚頭
炸豬扒
埋尾以牛肉豆腐作結,豆腐夠滑,個湯甜甜地,鍋上暖暖地,用黎埋尾也不錯。
牛肉豆腐
芝士酒盜、串燒等等都係送酒之物,少不了要點酒,這裡有唔少選擇,挺滿意的。
是日淺嚐
杯陣
這裡樣樣都有d,樣樣都做得挺不錯。服務跟得好足,主動換茶加茶換碟,沒有挑剔的地方。在香港吃壽司刺身,硬要跟產地即食比較,難免有點落差。這裡的,我挺滿意的,價格是略貴,但又未是天價,想吃精緻點壽司,這裡可以一試的。
新門口