2006-05-11 10 瀏覽
為了遷就細妹,提早同媽媽慶祝母親節,地點當然由母親話事。原來最近一次o黎係兩年前的事。雖然有幾款套餐選擇,媽媽唔多喜歡,又係主角話事。黑醋排骨是每次指定動作,我同媽媽十分喜歡,醋味調教得好好,永無失手。雖然有黑醋排骨,我都想試下呢度D咕嚕肉,原來係好好好難食,甜酸味唔夠不在講,肉係又實又乾又" 鞋" ,仲有陣油" 益" 味,我只勉強食了兩三件。咸肉津白-用了娃娃菜,比用傳統的津白,來得爽口。擔擔面-湯底要了大辣,真係得個辣字,唔夠香,而麵身亦比較腍。上海炒麵-配料不少,味道當然不及傳統的上海舖。南瓜蝦米肉末薄餅-即是係酒樓食的煎薄,食唔出有南瓜,蝦米味就好香,煎得好脆口,不過好多油。小籠包的皮好厚,反而鍾意素菜包多D,因為皮薄又軟熟,最緊要係夠多菜。甜品係高力豆沙,糖粉是另上,隨個人喜好要多或少。雖然夠熱,皮亦較厚、唔夠鬆化。恆生咭有95折,6個人都係食了$440,好抵。不過母親節正日,又再要同媽媽食多餐。
為了遷就細妹,提早同媽媽慶祝母親節,地點當然由母親話事。
咸肉津白-用了娃娃菜,比用傳統的津白,來得爽口。
上海炒麵-配料不少,味道當然不及傳統的上海舖。