2008-11-16 333 瀏覽
朋友在MSN透露,今年吃過幾次大閘蟹。自小對蟹敏感既我,從來對大閘蟹絕緣,每年大閘蟹季節,大家興緻勃勃地食蟹,我只有獨自傷感。不過,今年年初,正式克服了對蟹的敏感,參與了大家的大閘蟹宴。大伙兒去一人的家中吃大閘蟹宴,買蟹和蒸蟹既工作已有人包辦。當然,有雞鴨鵝魚菜等其他食物,但主打是食大閘蟹,其他食物不在此文評論。七個人買左廿五隻大閘蟹,每人分到三隻幾。我自問沒有食力吃咁多,一公一乸就夠皮。蟹公不算特別多羔,不過比較結實,而且又有白色的羔,味道十分甘香,同時,蟹身亦多肉,我也不會浪費。一隻蟹乸,相對細隻一點,但蟹羔顏色呈橙,也很吸引。味道方面,一樣濃郁。大閘蟹後有花雕和薑茶驅寒,悉隨尊便。

大閘蟹後有花雕和薑茶驅寒,悉隨尊便。