2019-05-06 172 瀏覽
今日女朋友生日,上網見到元朗有間新開嘅穩世日本高級鐵板燒,兩人餐要$1980,就專登去睇下有乜咁好食,結果大吃一驚,非常值回票價。第一道係前菜,有沙律同東風螺,好新鮮,但未算最正。之後就真係黎料luu,廚師走左出黎喺我地面前開始”表演”。第二道菜係日本響螺,廚師將響螺切到好細,方便入口,非常有海水味,完全唔洗點任何配料都好好食。果然食料新鮮比所有野都重要。第三道菜係帆立貝,廚師將帆立貝切開一半,再加啲湯喺底,簡直係絕配。第四道係白甘鯛,依個真係重點,廚師先用油將魚鱗炸到鬆脆,再放上鐵板剪香,咬上魚鱗索索聲,但魚肉好多汁好嫩滑,完全唔似係煎過咁,好好食!第五道菜係全晚最貴嘅龍蝦,廚師拆肉非常熟手,一睇就知係老江湖。佢將龍蝦膏同肉一齊煎香,好濃郁嘅味道,完全唔洗加醬料都好夠味好好食。第六道菜係日本A5和牛,和牛當然冇得同喺日本食到嘅比,但喺香港黎講已經係中上水平。第七道菜係一個西多士,廚師喺鐵板上用糖同牛油剪香麵包,麵包上仲有個”崟”字,好特別,好脆好香口。最後有個炒飯炒芽菜,炒得好香好好食!仲有個鯛魚湯,味道好濃郁,同喺出面飲到嘅好唔同。甜品係奶凍,自家出品,用北海度3.6牛乳造,好重奶

最後有個炒飯炒芽菜,炒得好香好好食!仲有個鯛魚湯,味道好濃郁,同喺出面飲到嘅好唔同。甜品係奶凍,自家出品,用北海度3.6牛乳造,好重奶味,正!

最後一提係店員嘅服務質素,非常周到,友善不在話下,見到你杯茶就飲哂就會立即refill。廚師會解釋每道菜嘅做法同食法,同佢有講有笑,非常好嘅一次用餐體驗。第一次食啲咁貴嘅餐,但我絕對覺得係值得!

前菜
食材