今次係第一次有餐廳令我有寫食評嘅衝動,就係呢間葵芳雪國拉麵。上個月同女朋友約咗個friend 喺葵芳食lunch,因為冇乜idea 食乜又成日經過見到呢間嘢,所以就去試下。三個人叫咗一個魚生飯,一個豬扒蛋飯,同一個叉燒拉麵,跟餐兩杯凍檸茶一杯熱奶茶。過咗一陣waiter 送咗三杯類似fruit punch 嘅嘢喺檯上,我同佢講sorry 唔係我哋點架喎,點知佢望都冇望我越叫越走,之後叫咗另一個waitress 幫我哋換,佢拎返走三杯嘢。之後又係第一次果個waiter 拎咗兩杯熱奶茶同一杯凍檸茶嚟,我同佢講唔該我哋係叫兩杯凍檸茶一杯熱奶茶喎,佢又係望都冇望我就走,我不斷大聲叫佢三四聲佢都冇應。我唔知佢係唔係聾啞或殘障人仕,但係咁嘅服務態度我都係第一次見。講到食物質素,我女朋友個魚生飯竟然係熱嘅!難道佢哋唔知唔同溫度嘅食物放埋一齊會好容易有菌?我朋友個豬扒蛋飯,尐滑蛋豬扒勁乾,佢話未食過咁難食嘅豬扒蛋飯。而我自己個叉燒拉麵,拉麵同湯底超級普通,食第一啖已經覺得同一般日本拉麵店嘅拉麵唔同,特別唔好食,另外果兩三片叉燒又乾又鞋,最後我食淨一片叉燒唔想食,都係第一次。總括嚟講,雪國拉麵係第一間令
總括嚟講,雪國拉麵係第一間令我覺得係極品到要寫食評嘅食店,要服務冇服務,要質素冇質素,同樣價錢味千好過佢一千倍 (雖然味千質素已經好普通),唔明點解每日仲有咁多人排隊食佢,垃圾食物和服務,又唔係平嘅價錢,唔通而家尐人真係冇要求到呢個地步?!
雪國拉麵,永久列入黑名單,冇下次。
2015-03-27
15 分鐘 (堂食)