2017-12-12
食海鮮梗係要去九重鮮啦!今日老婆大人話要來大坑食嘢,我哋兩個都未試過韓式嘅蒸海鮮,咁就來試試啦!呢度仲有,好抵呀!因為朋友未到,所以我哋先點一支白酒,味道甜甜地,好適合女士飲,難怪佢要做LadyLola啦~朋友就到,叫我地拍板揀嘢食~我哋揀咗個海鮮塔,所以就有得玩開心搖搖搖呢個九重鮮魚蝦蟹啦!擲中兩款或者圍骰就可以有奬品!!!隨即職員就推住架沙白車仔黎,幫我地係蒸窩上鋪得滿滿!然後就開始計時,大概等十到十五分鐘~超震撼啊!超鮮甜美味!食完沙白,就準備蒸海鮮啦!我地揀咗個韓式豬手湯,連粥、沙巴肉蟹、年糕放落去,準備吸狀上面蒸海鮮既精華~睇見都流口水~時間夠、溫度夠就食得~第一層有蟶子、象拔蚌!超肥美~好新鮮好鮮甜!第二層有爆濃芝士丸、墨汁豚肉丸同海蝦!爆濃芝士丸晚芝士就偏甜,口味就唔係好慣!第一次食黑色既墨汁豚肉丸,好彈牙~蝦唔駛講,睇落色澤都好靚!食落,緊係正啦!有需要可以點點呢幾款醬汁,好食!第三層有大花蛤、新鮮花尾龍躉同日本番薯~好欣賞花尾龍躉,啖啖肉又冇骨,唔夠新鮮的話蒸完必散呀!呢件魚直頭肉質實淨,魚味濃郁,得一件唔夠喉添呀!第四層有鮑魚、厚切黑椒牛脷、元貝、粟米、野菜百葉豆腐
呢度仲有,好抵呀!
Lady Lola
任食沙白30分鐘
任食沙白30分鐘
韓式豬手湯+沙巴肉蟹
睇見都流口水~
首爾塔 - 每位398
時間夠、溫度夠就食得~
第一層有蟶子、象拔蚌!
蟶子、象拔蚌
象拔蚌
蟶子
爆濃芝士丸、墨汁豚肉丸、海蝦
爆濃芝士丸、墨汁豚肉丸、海蝦
第一次食黑色既墨汁豚肉丸,好彈牙~
蝦唔駛講,睇落色澤都好靚!食落,緊係正啦!
有需要可以點點呢幾款醬汁,好食!
第三層有大花蛤、新鮮花尾龍躉同日本番薯~
大花蛤、新鮮花尾龍躉、日本番薯
大花蛤、新鮮花尾龍躉、日本番薯
好欣賞花尾龍躉,啖啖肉又冇骨,唔夠新鮮的話蒸完必散呀!
呢件魚直頭肉質實淨,魚味濃郁,得一件唔夠喉添呀!
第四層有鮑魚、厚切黑椒牛脷、元貝、粟米、野菜百葉豆腐、日本南瓜~
鮑魚、厚切黑椒牛脷、元貝、粟米、野菜百葉豆腐、日本南瓜
黑椒牛脷下面有片百葉豆腐,件豆腐好嫩滑~
鮑魚、厚切黑椒牛脷、元貝、粟米、野菜百葉豆腐、日本南瓜
食唔切的話可以放入銀兜入面保暖,好貼心啊!
叫多支真露米酒~令到今晚既感覺更完美~
真露米酒
最好攪一攪煮多陣,咁就包保每樣食物都煮得足夠時間~
韓式豬手湯、沙巴肉蟹
韓式豬手湯、沙巴肉蟹
個粥底超甜!蟹味、海鮮味咩都有齊,好豐富!
而韓式豬手湯都幾特別,唔係辣既,似係燒豬手既香味~