2017-01-09 659 瀏覽
環境唔使講,昏暗嘅燈光好有氣氛,而且D檯好闊,坐得幾舒服。雖然話食飯一部分係食個環境,都係食物先係重點。有好嘅食物,好環境就係錦上添花;冇好嘅食物,徒有好環境就係浪費。雞翼有啲乾,味道正正常常。嚇死人之作,我真係唔知risotto之難食度可以到達如此極致。chicken mushroom risotto, 明明個樣唔應該係咁架,大家google 下睇下就知我講乜!同樣材料,烹調方法一錯,真係連個樣都離行離迾。呢個樣,唔係X式雞扒飯咩(不過人地好味好多),唔好呃人喎。賣相騎呢都算,真係表裡如一,連味道口感都一樣嚇人。雞肉鹹到我條脷短暫麻痺左,嗰啲飯粒真係令我體會到咩叫「生硬」。 食呢碟嘢真係可以令人好禮讓,冇人爭。 其實我地當時好有衝動請個廚師食呢碟嘢。食到好無奈又唔飽,結果為穩陣起見,叫左個茄汁意粉,雖然平平無奇,但大家都為其平凡而感動,真係可悲。但點都好過食上面咁刺激嘅嘢。成餐最好味係呢個甜品,溶化嘅custard 有少少暖,個雞蛋仔夠香脆,終於慰藉到我地受傷嘅心靈。咁嘅食物質素,總體來講真係唔合格,咁都可以喺蘭桂坊貴價地段立到足,實在令人詫異。只可以話係對食客荷包同味蕾一大損害。
chicken wings
雞翼有啲乾,味道正正常常。
chicken risotto

fruit tea