2016-05-12
自從上次有位同事生日, 大家食過係呢間店的朱古力蛋糕後, 個個都念念不忙. 幾日後話咁快又到另一位同事生日啦, 我地當然第一首選都係黎返“The Story”買蛋糕慶祝啦. 都係一樣, 蛋糕櫃內的所有蛋糕都依然係冇名牌 ==” 真係希望可以盡快改善下啦! >< 不過今次有冇名牌對我地都唔係大影響, 因為我地都係一致目標會揀返朱古力蛋糕~上次果款朱古力蛋糕就買唔返啦, 今日換左另外的款式朱古力蛋糕. 而店員都係好似上次一樣, 即時幫我地寫名加左個生日牌.今次呢個蛋糕外型就比較華麗少少. 因為除了有紅苺, 藍苺, 黑苺 和 草苺做裝飾外, 蛋糕面仲貼上好多金萡, 十分吸睛.蛋糕上所有的苺都係採用新鮮水果, 而且粒粒都係甜的, 不會酸. 切開蛋糕, 裡面是黑白相間的朱古力慕絲 和 牛奶海棉蛋糕底. 朱古力慕絲一樣食落都係好滑, 古力味好濃郁. 但今次的朱古力慕絲就比較實, 而且甜左啲. 所以只可以淺嘗, 食多幾啖真係會膩, 令人想要配返杯濃茶去一去甜膩感. 真係有少少失望.果然 “第一次永遠都是最好的”呢句話係永遠都啱的.
果然 “第一次永遠都是最好的”呢句話係永遠都啱的.