2009-09-24 16 瀏覽
大家好 小弟第一次 寫食評 好了,上星期左右,其實忘了是星期幾,與幾位朋友在尖沙咀四處找尋美食,更計劃飯後落吧,幾條友便走到尖沙咀綿登徑附近,因為個度酒吧多,食完都唔想行太遠。咁我地發現綿登徑有四間日本料理,好明顯係走高檔路線,而其中一間更是老字號xx,勁多名人明星去食,不過消費係太貴,而且我真係覺得不太特別,之前食過幾次。而另一間是專食串燒的x,但係太悶主打串燒。最後我地幾條友選擇了利久庵,記得之前來這條街,呢間野都好似唔覺眼,但當日被佢門口個大燈箱吸左去,唔通係風水陣。入到去,感覺非常好,很靜很舒服,不過枱並太多,當日只有一枱4人位可以坐,之不過我朋友我女朋友會之後來,變了5個人,4個位唔知點算好,本身想走人,不過有位講英文女士明顯係日本人,突然招呼我地去一間房,仲有大電視,咁樣就FIT哂LA。之後開始點野食,一位女經理就入左嚟,係講中文,佢推介我地食每位幾百銀的套餐,咩都有齊個D,不過我地見個餐牌好多野食,咁我地就決叫2個套餐再散叫。不過未食野之前,就叫左D日本清酒飲,好快就WINGWING地,只記得其中一味燒牛舌係勁正,其他刺身亦非常新鮮,入口時仲凍冰冰,油
大家好 小弟第一次 寫食評

好了,上星期左右,其實忘了是星期幾,與幾位朋友在尖沙咀四處找尋美食,更計劃飯後落吧,幾條友便走到尖沙咀綿登徑附近,因為個度酒吧多,食完都唔想行太遠。咁我地發現綿登徑有四間日本料理,好明顯係走高檔路線,而其中一間更是老字號xx,勁多名人明星去食,不過消費係太貴,而且我真係覺得不太特別,之前食過幾次。而另一間是專食串燒的x,但係太悶主打串燒。最後我地幾條友選擇了利久庵,記得之前來這條街,呢間野都好似唔覺眼,但當日被佢門口個大燈箱吸左去,唔通係風水陣。入到去,感覺非常好,很靜很舒服,不過枱並太多,當日只有一枱4人位可以坐,之不過我朋友我女朋友會之後來,變了5個人,4個位唔知點算好,本身想走人,不過有位講英文女士明顯係日本人,突然招呼我地去一間房,仲有大電視,咁樣就FIT哂LA。之後開始點野食,一位女經理就入左嚟,係講中文,佢推介我地食每位幾百銀的套餐,咩都有齊個D,不過我地見個餐牌好多野食,咁我地就決叫2個套餐再散叫。不過未食野之前,就叫左D日本清酒飲,好快就WINGWING地,只記得其中一味燒牛舌係勁正,其他刺身亦非常新鮮,入口時仲凍冰冰,油份勁多,最後我地雖然勁飽,不過都叫左碟和牛刺身,但係我只係食左一塊,味道係有很濃的牛肉味。其實呢間係主打地道日本和食,不過我醉醉地,所以唔得食左啲咩。最後,我要講下個環境,因為前幾日,我係呢度寫食評,OPENRICE話我唔寫環境,所以我上次寫個篇唔比出,環境方面我覺得很有日本小館味道,而且相當寧靜,店中的人都好斯文。另外,因店中有多位日本人,食物相當地道,特別是和食。
明太子雞WING 非常香 但本身我唔知明太子係咩 哈哈
不明沙拉 我沒留意個名 勁新鮮 味道清新