2009-09-04
之前諗咗好耐都唔知同Honey去邊度食飯慶祝佢生日好,見好多人讚水車屋啲刺身好新鮮同埋貪佢有油甘魚刺身食 所以最終就揀咗去水車屋喇!果然,啲刺身真係好新鮮!尤其係三文魚、油甘魚、帶子、同埋廚師推介嘅馬刀貝!之前見其他網友寫話通常第一round叫就好味啲,而第二round叫就會差少少,但我地兩個都覺得兩round都好好!如果真係要比較的話,反而第二round仲正啲添呀!但係,吞拿魚刺身未唔夠濃,而劍魚腩刺身就比較多根喇!不過算啦...... 因為我地主力都唔係食呢兩種!而熱食呢... 就真係麻麻地喇!雖然上菜好快,但肯定係預先整好咗嘅,所以啲所謂熱食,其實係偏凍囉!最好味果樣都係得薄燒牛肉!有一樣食物係比較少人提嘅 ---> 就係牛柳火焰壽司,我覺得呢個幾好,因為啲牛燒到六成熟左右,唔會嚡口!同埋佢地應該係用紅糙米嚟取代平時食開嘅白米,感覺新鮮啲!雖然有讚,但都要彈一彈個蒜香墨魚咀,呢個真係好差!呢個菜明明列入鐵板燒一欄,但嚟到時係好多汁,水汪汪咁!真係O哂咀!另外仲有一個就係所謂廚師推介嘅博多薄餅,呢個菜真係... 連小朋友都識做啦!(見圖)都唔明點解夠膽列入廚師推介嘅!至於甜
見好多人讚水車屋啲刺身好新鮮同埋貪佢有油甘魚刺身食
所以最終就揀咗去水車屋喇!
但係,吞拿魚刺身未唔夠濃,而劍魚腩刺身就比較多根喇!
不過算啦...... 因為我地主力都唔係食呢兩種!
都唔明點解夠膽列入廚師推介嘅!
至於甜品方面,我地叫咗抹茶忌廉拌紅豆同埋日替布甸。開頭只係舔一舔啲抹茶忌廉試,感覺就好甜,反而之後撈埋啲紅豆食,感覺就好好多!而個日替布甸就係我同我Honey都覺得好好味嘅,因為黑芝麻味都幾濃!
最衰我地果日晏咗食午餐,如果唔係,就可以試埋天婦羅同埋爐端燒喇!