2008-12-26
話說12月24號係平安夜又係老公生日,當然要搵個好地方慶祝下,上左openrice搵左好耐,見九龍酒店個christmas buffet 好似好正咁,就扑槌訂佢地second round既dinner buffet由於之前一路左揀右揀,搞到好遲先至訂位,所以得番中菜廳既檯可供選擇,原本仲怕中菜廳情調冇咁好,之後反而慶幸好彩訂既係中菜廳,因為自助餐區d位排得好貼,又逼又嘈,相反中菜廳一張圓檯只係坐兩個人,而且成間廳房大概得十二張檯,靜靜地一路食野一路喁喁細語,非常浪漫,真係錯有錯著喇!呵呵~buffet時間由8:30至10:30,剛開始當然食冷盤先啦,食左生蠔、翡翠螺、凍蜆、長腳蟹,可能個人偏好冷盤啦,覺得好好味,另外仲有藍青口、蝦同埋鮑魚仔,不過我冇食到,因為我本身唔食青口,蝦又好似好普通,而鮑魚仔係剛好冇晒未refill,之後唔記得左食,仲要第二日先諗番起,好遺憾呀!之後又食刺身同埋凍肉,刺身質素都唔錯,幾新鮮;凍肉好味,尤其係風乾火腿配蜜瓜片,估唔到咁夾喎然後到熱盤,都幾多選擇,但由於冷盤食得太多,肚容量所剩無幾,只係食左金銀蒜蒸象拔蚌仔、咖哩羊肉、油酥餅,湯有紅燒蟹肉翅同花膠燉螺
然後到熱盤,都幾多選擇,但由於冷盤食得太多,肚容量所剩無幾,只係食左金銀蒜蒸象拔蚌仔、咖哩羊肉、油酥餅,湯有紅燒蟹肉翅同花膠燉螺頭揀,我揀左花膠燉螺頭,個湯好鮮甜,原本想飲多個,點知途中俾其他食物吸引左,之後又唔記得左,又係第二日至諗番起,真無奈...
其實仲有其他熱盤,款式繁多我又記唔晒,不過值得一提既係個芝士焗龍蝦,每人一客,又彈牙又鮮甜,正!
但係甜品就遜色左d,款式唔多,味道又太甜,連我呢個甜品愛好者都覺得"漏",可想而知啦
雖然款式唔少,味道都唔錯,但都係有名不副實之嫌,因為openrice入面既聖誕情報網頁,提到會有魚子醬俄羅斯龍蝦沙律、鵝肝百花釀蟹鉗、燕窩焗釀蟹蓋、法國鵝肝配牛柳同埋法式杏仁餅 (Macaron)呢幾款食物,起初我見唔到,仲以為係自己睇漏眼,後來我來回行左幾次,望住食物既名牌逐個睇,搵黎搵去,都見唔到魚子醬、鵝肝、燕窩等等既食物名稱出現過;而法式杏仁餅我見過有,就係我剛到達第一次拎食物既時候見過一次,但係數量唔超過十個,之後就再冇見過,亦唔見有refill過,好令人懷疑係first round食完剩低既貨尾
講真,某程度上我都係為左上面個幾款食物先至訂呢間酒店既buffet,但係去到又食唔到喎,其實都幾失望,我就梗係有被騙既感覺啦,but我老公話聖誕buffet六百幾蚊有咁多款式算幾抵食;所以總括黎講,食物既味道同質素都幾好,服務又唔錯,價錢都ok(以帝苑酒店冇乜特別既聖誕buffet都要過八百蚊相比),可以一試,不過抵唔抵食就見仁見智喇
**掛住食唔記得影相, 所以冇相提供, 不過就有聖誕情報網頁既網址