2019-05-28
是晚台灣之夜~麻油雞湯飯- 個湯可以飲曬都得, 因為唔太咸 , 陣陣麻油香味 加上 有足夠薑絲, 雞肉係用雞胸肉 再加少少 肉燥,成個湯飯都幾有台灣風味。鹵水拼盤-只係叫左細份 但都幾大份足夠二人食。 拼盤有腸,豆腐,蛋,腎片,雞翼, 最吸引就是有埋鴨舌, 夠入味。水果茶外觀精緻,一杯可以分比兩個人飲,茶味不多 但果汁同甜到都算適中, 每一啖都滲出少許話梅味道, 甜甜酸酸的很吸引。另外朋友叫左紅柚茉莉茶,味道雖然冇水果茶咁豐富,但濃郁茉莉茶配埋酸酸地嘅紅柚原來係超好飲,又清新又解渴冰鎮三寶- 有雞絲粉皮, 粉皮稍為大塊。醬汁 看似普通麻醬但食落有撈了少少 wasabi 味, 提升食慾。海哲 爽口, 不算辣。豆角最好食, 好嫩身爽口, 少少麻油撈起,越食越想食磨菇雞翼- 釀了磨菇同芝士, 外面炸得脆脆, 連雞翼尖都食曬軟殼蟹手抓餅- 用手抓餅做一個簿餅卷住生菜同軟殼蟹, 開頭覺得餅皮有點厚身, 但將手抓餅點上咖哩汁,索曬D 汁之後就感覺剛剛好, 如果唔係就浪費D 咖哩汁喇。啊春麵線麵線-有台灣麵線嘅味道,細細碗,一個人食! 喜歡宅比較杰身, 麵線好滑,加少少糊椒粉最正。鹽穌三兄弟- 有炸
海哲 爽口, 不算辣。
豆角最好食, 好嫩身爽口, 少少麻油撈起,越食越想食
鹽穌三兄弟- 有炸雞脾菇,魷魚,雞軟骨,
三樣都好食。 菇就外脆內軟,口感一流。雞軟骨就炸得好好, 好少炸粉, 淨咁食都好夠味。
最特別係有一系列的調味料自己隨心落, 味道可以控制住唔會過重,同時又可以試曬咁多味道,可惜辣味不夠辣, 而用咖哩粉同梅子粉配鹽穌食物的確少見。
餐廳實在太多選擇,下次要帶多幾個胃黎試埋甜品先