2017-10-16
大概4個月前,我哋去過八沢嘅,今日同M佬路過筲箕灣,先知原來呢間先係總店,門口同樣係充滿大和風情,鍾意食烏冬嘅M佬話要encore一吓,咁一於入去try try啦!點知入到去,火鍋怪嘅我哋見到石狩海鮮鍋,咁就由原本一人一個烏冬,變咗食火鍋+烏冬喇!石狩海鮮鍋夠晒足料,有3大塊三文魚、2粒蠔、4粒帆立貝、同1大隻蝦,當然唔少得金菇同蔬菜。用咗咁多海鮮煲起嚟嘅湯,味道夠晒鮮甜,唔小心就俾我哋飲多咗,好彩店員幫我哋加番湯姐。三文魚啖啖肉,肥美又嫩滑,魚脂分佈平均,一啲都唔嚡口;蠔就成隻手指咁長,好清甜味美;帆立貝爽口彈牙;至於成隻手掌咁大嘅蝦,一樣好彈牙同好入味!日式滑蛋叉燒飯個個都話呢度嘅滑蛋好滑,原來真係好滑架!但最大賣點係個汁,件微微嘅薑味攞嚟撈飯認真一流!至於叉燒肥瘦程度啱啱好,不過,只得4件就唔多夠。
日式滑蛋叉燒飯