2015-11-12 834 瀏覽
每蓬冬天總會吃得特別多辣, 四川菜以大量辣椒花椒等調味,  吃進肚有股暖流走遍全身, 新陳代謝快人都暖好多。川婆婆有小炒供應外,  也有麻辣火鍋呀! 香港人朝思暮想去台灣/四川吃麻辣鍋,何用費心去 ,  香港同樣有這麻辣武器, 看誰先受不了舉白旗。選好湯底, 再點配料就開始食啦。同港式邊爐一樣有混醬。我同朋友就點了一個辣一款唔辣架, 分別係 麻辣同豬骨湯,豬骨湯個面係有粟米同豬手,清清地岩曬怕辣人仕。一口牛粒好有咬口,放係麻辣湯中更惹味, 又唔會好肥, 好有嚼勁。薯粉好彈牙煙韌,又好滑添,比一般的更闊身, 放落麻辣湯中好有傷心酸辣粉架感覺,刺激開胃。另外有鮮蝦雲吞拼韮菜豬肉,我鐘意個雲吞,都幾入味又綿,但留意比較多肥肉打成先咁綿 ,成粒撈起勁熱都要放入口先嚐為快。韮菜餃就唔太多韮菜, 唔夠香好麻麻,每隻都係一口大細架。蔬菇大拼盤$68 用豬骨湯煮更甜呀,辣湯就會蓋過本身鮮甜了,菜好完整又新鮮, 唔會有枯黃食辣後熱血沸騰, 一道力量橫走全身, 好似功夫片形容打通任督二脈, 要點杯又涼又甜飲品先, 我要替舌頭降溫消腫。水果菜有西瓜 、蘋果 梨肉同橙汁, 甜甜地幾解辣的, 好有台灣CAFE
食辣後熱血沸騰, 一道力量橫走全身, 好似功夫片形容打通任督二脈, 要點杯又涼又甜飲品先, 我要替舌頭降溫消腫。水果菜有西瓜 、蘋果 梨肉同橙汁, 甜甜地幾解辣的, 好有台灣CAFE水果茶FEEL。

食完太辣, 去買杯雪糕