2021-05-25 1376 瀏覽
唔知係咪少咗出黎食野真心覺得依家樓上𝕔𝕒𝕗𝕖真係高汁咗好多今次黃蘋果🍎去咗ℝ.𝕀.𝕄.𝕂餐廳位置唔算難搵個人經驗行樓梯級上樓吧行幾行,2樓好快到·自選𝕤𝕖𝕥 可以免費升級🆙先選擇一款𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊/ 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘/ 𝙼𝚎𝚊𝚝加 $48就可以擁有迷你櫻花濃蝦湯🦞+ 餐飲一杯 + 是日精選甜品成𝕤𝕖𝕥黎講係抵嘅,🍎黃蘋果同朋友都唔算好肚餓唔想眼闊肚窄,所以就放棄𝕤𝕖𝕥,直接單點·2個人點咗:🦑 墨汁意大利飯配煎北海道刺身帶子 $138🦀 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138🍵🍦 雙重抹茶雪糕拿鐵 $38🍫 𝕆𝕣𝕖𝕠 朱古力 $38🥞 𝕄𝕂 熱香餅 $38🧀 日式芝士蛋糕 $32·🦑 墨汁意大利飯配煎北海道刺身帶子並沒有迎接普遍香港人嘅口味,無將意大利飯整得太軟身,反而帶點挺身又唔會結實🦑 墨汁做得好成功,📸️ 影相都影咗好一陣子,啲醬汁都唔會演變到杰撻撻。為避免大家食幾啖就覺得滯/膩, ℝ.𝕀.𝕄.𝕂 好醒地加入咗飛魚籽中和下🦀 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹🍎黃蘋果真係唔會老實同你講係因為見到個樣好呃𝕝𝕚𝕜𝕖而點架🙊 點知又真係幾好食哦😋一見到🧄蒜香辣椒🌶️就諗住好重口味?𝔻𝕠𝕟’𝕥 𝕨𝕠𝕣𝕣
唔知係咪少咗出黎食野
真心覺得依家樓上𝕔𝕒𝕗𝕖真係高汁咗好多
今次黃蘋果🍎去咗ℝ.𝕀.𝕄.𝕂
餐廳位置唔算難搵
個人經驗行樓梯級上樓吧
行幾行,2樓好快到

自選𝕤𝕖𝕥 可以免費升級🆙
先選擇一款𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊/ 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘/ 𝙼𝚎𝚊𝚝
成𝕤𝕖𝕥黎講係抵嘅,🍎黃蘋果同朋友都唔算好肚餓
唔想眼闊肚窄,所以就放棄𝕤𝕖𝕥,直接單點

2個人點咗:
墨汁意大利飯配煎北海道刺身帶子

🦑 墨汁意大利飯配煎北海道刺身帶子
蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹

🦀 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
一見到🧄蒜香辣椒🌶️就諗住好重口味?
𝔻𝕠𝕟’𝕥 𝕨𝕠𝕣𝕣𝕪,如圖所見辣椒🌶️都只係些微咁輕佈係意大利粉上,唔食辣嘅朋友都接受到。🧄蒜香必須講係香嘅,我地一邊撈意大利粉時已聞到陣陣嘅蒜香味
ℝ.𝕀.𝕄.𝕂 都好捨得,蜆肉都比得多,夾埋隻軟殼蟹一齊食時真係會有種錯覺食緊海鮮大餐😆
💡 另一抵讚位:🍎黃蘋果今次食到嘅軟殼蟹唔算好鬼大隻,不過真係以用餐經驗黎講都算大隻系列!炸完都食到啲蟹腳㗎,重點係隻軟殼蟹仲有蟹膏架
不過帶返個頭盔先⛑,我唔知餐廳平時點樣。但起碼今次嘅質素,$138成碟🦀 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹係抵嘅
雙重抹茶雪糕拿鐵
𝕆𝕣𝕖𝕠 朱古力

好貪心咁點咗杯雙重抹茶雪糕拿鐵🍵🍦 ,有警喜,先唔講個雪糕一啲都唔馬虎,唔係個啲甜到漏,一食落口真係有種抹茶嘅甘澀,成杯拿鐵唔會死甜,🍎黃蘋果鍾意。我就淨係試咗少少𝕆𝕣𝕖𝕠 朱古力🍫,朱古力味濃厚唔再講, ℝ.𝕀.𝕄.𝕂 真係好足料,𝕆𝕣𝕖𝕠都要多到滿瀉🤣
𝕄𝕂 熱香餅 $38

雖然黃蘋果唔知🥞 𝕄𝕂 熱香餅個名嘅由來,但$38依個價錢簡直ᴄᴘ值滿分,3層熱香餅熱辣辣上台,♨️熱力令頂層嘅𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞同雪糕慢慢溶化,配上香軟嘅熱香餅,再加上片片香蕉🍌同埋密密麻麻嘅𝕆𝕣𝕖𝕠碎!享受得黎又好𝕖𝕧𝕚𝕝呀~叫人地點停得手(口)
日式芝士蛋糕

真係無比較就無傷害,相比之下🧀 日式芝士蛋糕就好似失色咗咁!重申,唔係唔好食呀,芝士蛋糕質感唔係結結實實個種,一啲都唔會唔滯口,而且口感仲好綿密添~
📣𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕋𝕚𝕞𝕖時段
無聽錯錯,係所有甜品第一件係50% 𝕆𝔽𝔽
第二件只需 $ 1 !!
𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙 優惠係星期一至日都有架🔥🔥

💡 當晚去都好𝕗𝕦𝕝𝕝 𝕓𝕠𝕠𝕜,建議有興趣嘅朋友仔可覺電話訂座
🍴📸 4/28/2021
🏠 R.I.M.K (旺角)
📍 旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖
2021-04-28