2021-03-13 1975 瀏覽
如果食物界都有非文化遺產,艇粉一定可佔一席位,以前繁盛的香港仔避風塘,現在只剩流叔一架艇守住呢個風味的艇粉!只怕一天他退休便會成為歷史陳跡呢!呢碗粉一直只靠口耳相傳,前年有次想試,特登喺香港仔海濱搜索,問咗途人先知原來隻艇會泊幾個不同位置,要食到佢真係可遇不可求,但有個電話可call流叔過嚟的!前年call佢打咗幾次先有人接聽,但不巧的是他說今日休息唔開工呢!心情插落谷底。直到今日先有機會再前往幫襯,海濱找不到他踪影,再打佢電話,好快接通,但佢喺另一邊賣緊,要過15-20分鐘先過倒嚟!咁梗係等佢啦!今次終於願望達成!見流叔一個人一腳踢,揸船、落單、斬料、淥麵、收銀、傳菜!果種不經意,感受到佢係做得開心的,我同佢終於對倒話,唔知有咩可叫,就同佢講要碗雜錦河粉啦!他說河、米、瀨都有,推介瀨粉!見佢三扒兩撥,一碗熱騰騰的艇粉送到岸邊,只收我$30一碗,我當然覺得抵啦!湯頭都係鮮甜的,接受得到,配料有鴨、雞、腎及魚旦等!已經比好多粉麵店整得好食,大滿足。流叔仲問我好唔好食,我話正呀!佢賣咗幾碗之後就揚長而去了。真係有啲神鵰大俠feel呀!😁😁😁😁😁😁😁😁真心希望下一次嚟仲可以食到呢個粉啦!電話
真心希望下一次嚟仲可以食到呢個粉啦!

電話:9140 2628
#流記 #艇粉 #林流 #香港仔美食 #文化遺產
2021-03-13
30 分鐘 (堂食)