2012-03-18
好耐無食泰國菜, 這次選址絡克道的辣椒會, 一嘗泰國風味.泰式炸魚餅 (4 件) $48 - 地道泰式的炸魚餅一般會混入切了薄片豆角, 以增加口感, 但這店就只用加了調味和香料的魚滑來炸, 有點失真! 柚子沙律 $58 - 用青檸、魚露、糖、泰國辣椒粉來炮製的酸辣柚子沙律應該是相當醒胃的小食, 但那些柚子有點乾水, 有骨, 真係扣晒分!炭燒豬頸肉 (8片 ) $58 - 食得出真正是用炭燒而不是用焗爐焗出來, 所以特別焦香惹味, 配那特制泰式燒汁, 可說是錦上添花.薑蔥炒蝦球 $200 - 這個菜是整個晚餐做得最好的一味, 蝦球不是用以 鹼水醃過, 再啤水至蝦色通透、蝦身飽脹那種, 而是用新鮮海蝦, 用勁多薑、蔥白、蒜子爆炒, 香氣四溢, 好夠鑊氣.菠蘿炒飯 $85 - 呢個炒飯就唔得喇~ 太濕, 無香味. 而且個菠蘿好細, 所以裝得好少飯.我們四人點了五個菜, 但因為碟頭實在太細, 食唔飽唯有再加單!泰式燒雞 (半隻) $130 - 雖則是雪雞, 但醃得好透好入味, 而且是用炭燒的, 所以好香口.糯米飯 $20 - 傳統泰北是用白糯米飯來配燒雞同吃.泰式炒河粉 $65 - 應真唔
糯米飯 $20 - 傳統泰北是用白糯米飯來配燒雞同吃.
泰式炒河粉 $65 - 應真唔掂~ 又係細細碟, 泰式炒河粉應該是乾身唔腍, 但呢碟粉就比較腍身和漿口, 而且好油膩.
四個人八個菜都好似唔多夠, 下次應該點十個菜就差唔多肋.