今日試左呢間小草十八怪石鍋米線,我同朋友食完都大讚,仲話一定會再黎。呢度既signature就係石鍋米線,我地嗌左$85米線set,可任選九種配料,選配米線/幼薯粉/公仔麵/飯,再揀湯底。 我地就揀左: 美國肥牛、腐皮、枝竹、豆卜、蘿蔔、鯛魚片、五香辣豬軟骨、香辣蕃茄牛肋條、小草麻辣炸醬,配香辣金湯米線。所謂石鍋米線,就係利用已經燒熱左既石鍋既熱力將啲配料煮熟,因為第一次試,我地就叫左店員過黎教我地。依次序,就係將本身配有既芽菜同埋韭黃落鍋炒一炒,然後就放生既配料,例如生肉、魚片,輕輕炒到半熟,就放啲蔬果類同埋本身熟左既配料,再落米線,加埋湯就冚蓋焗半分鐘。呢個米線食法新奇,整既過程聽到炒野吱吱喳喳既聲,落湯滾起果時覺得自己好似打緊邊爐咁,米線想淋d硬d都可以自己控制,呢個體驗幾特別。籠仔荷葉蒸飯係呢度既另一個signature。我地嗌左$65既瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯。我自己就好鐘意呢個飯,海鮮足料唔馬虎,飯底好香蒜蓉味,重點係佢係原個木盒上檯,打開蓋果刻出哂煙熱辣辣,好岩feel。除左米線同飯,串燒一樣出色,我地叫左翠肉瓜、司華力腸、雞中翼、蒜蓉燒扇貝。火喉控制得好好,每樣都燒到皮脆肉嫩

除左米線同飯,串燒一樣出色,我地叫左翠肉瓜、司華力腸、雞中翼、蒜蓉燒扇貝。火喉控制得好好,每樣都燒到皮脆肉嫩,串燒調味唔咸好香口,食到lamlam脷。

至於小食,我地仲叫左個椒麻蝦膠腐皮脆卷、蠔油時菜,同埋兩杯巨型特飲。(我地兩個女仔都唔知點解可以咁大食

旺角呢間小草十八怪石鍋米線,俾左我地一個好好既用餐體驗。環境寬敞、店員友善、食物價廉物美,我地食左咁多野都係三百幾蚊,一定有下次,大家一定要黎試!