2018-11-09
結婚週年紀念 老婆知道我最鍾意食鐵板燒 一早book定枱好好慶祝鉄人旨花喺地鐵站旁 收工過嚟好方便店內裝修得非常日本 一邊係食omakase 一邊係鐵板燒 另外仲見到佢有獨立房 下次如果一班朋友過嚟 book間房都幾正可以坐喺師傅前面睇住佢將啲最新鮮嘅食材 烹調成美食 真係賞心樂事前菜係沙律同埋火炙帆立貝三文魚子 個配搭都幾清新法國犬牙鱈魚師傅煮這個菜花了很多心思 在煎這個鱈魚中途時 會將魚皮同魚肉分開 魚皮會被燒得脆脆的 魚肉會落鑊 連同洋蔥和醬油慢煮 非常嫩滑多汁海膽汁煮龍蝦這個是我最期待的 睇住店員將勁生猛嘅龍蝦捧出嚟 已經好心急想快啲可以食到 望住鐵板燒師傅 熟練咁先煎香龍蝦 然後起龍蝦肉 再加入牛油白酒一齊煮 已經聞到香味 伴碟亦非常之高雅 龍蝦肉非常彈牙熊本縣產A5和王牛這個和牛油脂分佈非常均勻 食落去牛味重 而且唔會太油 我揀咗五成熟 我覺得啱啱好 食落好香好好食和牛炒飯飯炒得很乾身 用上日本產米 粒粒分明 因為有和牛粒 所以非常香最後配上清酒煮蜆 湯清清地 可以暖一暖胃 味道清甜甜品紅豆雪糕 平時好少食到 紅豆味香濃每道菜都維持到好高嘅水準 再加上店員親切嘅招待令到我們
鉄人旨花喺地鐵站旁 收工過嚟好方便
前菜係沙律同埋火炙帆立貝三文魚子 個配搭都幾清新