2017-12-05 217 瀏覽
人多約食飯其中最佳選擇是放題, 唔怕會out budget,overpriced。今晚幾位親友提議去吃燒肉放題。 此放題賣點是預早經fb定位有"浜燒海鮮拼盤"贈送, 滿六位有龍蝦刺身送, 四位亦有生蠔無限 order。 時候還早但已有不少人入座, 抽風系統也不錯。 餐廳 選用電子餐牌,夠環保。先嚟這個刺身拼盤, 大家已經勁開心, 各款刺身都很新鮮:北寄貝 ,三文魚 ,章紅魚, 甜蝦,蟹鉗,玉子,赤貝。 主角係嗰隻花蟹, 都屬於大size,肉質鮮甜。如6人以上訂位更送龍蝦刺身。 龍蝦刺身爽甜, 食完之後店員更會用龍蝦殼煲返粥。 唔錯又有粥可暖暖胃。 食完刺身接著來的就是"濱燒海鮮拼盤"。 好豐富 有充滿著蟹膏的蟹殼加上一小顆鵪鶉蛋, 應該加了少許味淋, 燒起來便吃到甜甜的蟹膏很特別。 鮑魚都勁新鮮,仲識郁, 店員教路,用殼嗰邊燒然後再反轉, 千萬不要過火, 約四分鐘左右間唔中反一反, 鮑魚肉軟熟彈牙, 很鮮味。 海蝦亦鮮甜無比, 帶子和蜆也新鮮,沒有沙。 絕對是有誠意 的海鮮拼盤。吃到此時絕對要留肚吃其他的燒物。另外我們也叫了一輪生蠔燒, 滿四位便可以任叫生蠔, 適合愛生蠔人士。 蠔熟之

size,肉質鮮甜。

濱燒海鮮拼盤

另外我們也叫了一輪生蠔燒, 滿四位便可以任叫生蠔, 適合愛生蠔人士。 蠔熟之後再蘸一些燒汁,又是另一種食法。

肉類方面 推介小排骨和薄切牛舌。 薄切牛舌有嚼勁又入味, 我們 encore了幾回。 雞翼切開一半方便燒, 偶然偏鹹或偶然唔入味。 丸類方面有芝士包心丸,另外有種沙律醬包心丸, 現在打邊爐都很常用,但用來燒也是很好味的小吃。

沙律方面試了麻醬青瓜,很清新爽脆,唔錯!

前菜我只試了韓國泡菜,醃得很入味唔太酸也唔太咸。

壽司方面,估唔到軍艦做得唔錯。 紫菜keep住脆。

燒三文魚壽司,三文魚肥美到滿口魚油。

金菇調味得很好,唔會好多水分,過鹹或太多蒜! 反而牛油粟米有點乾。 燒蜆都好得, 隻隻冇沙,全部打得開。

燒菠蘿好juicy, 劲香甜,冇渣。

飲品都是大路選擇, 但值得一讚所有飲品絕對夠凍, 吃燒肉飲品怎能不夠凍。

甜品方面有幾款蛋糕, 切到細細件 ,估唔到都做得美味精緻。
每人可選一款movenpick雪糕,個人推介士多啤梨味最fit 依個moment.

所以話放題選擇多唔一定會滿足, 最緊要食物有質素, 又有啱自己喜歡的食物, 今晚確是超級大滿足。
濱燒海鮮拼盤