2018-02-06
長沙灣搵到間小清新食店,以茶作為主題,原來已經開左一段時間,真係冇乜留意到,今日放假專登早少少過來一試。喺順寧道一直行,兩邊都未見到tea hub,行到街頭,亮眼門面就映入眼簾,單單係門面已經夠小清新了吧,唔講真係唔覺得自己身處長沙灣。餐廳揼左本去裝潢方面,尤其是門外嘅位置,十足cafe,坐喺裡面望向街外,你看我看你,感覺悠閒店內風格統一,燈光明亮,木枱木椅,真文青,有洗滌心靈嘅感覺,來過你就知我冇誇張,因為店內播放嘅都係小清新音樂,非常舒適小店位置唔多,未到晚飯時間,可能好多客人下午茶,所以都幾滿,我地好快坐低左。收銀位置有甜品櫃,放左好多是日蛋糕。款款都好吸引。餐牌都係圍繞「茶」,無咖啡因嘅博士茶、洛神花茶、果茶,晚上飲用都唔怕瞓唔著覺;烏龍、紅茶、特色嘅泰式奶茶等都有。除左可以嘆茶,仲有有正餐、輕食,以茶入饌嘅茶漬飯、茶漬麵、菇菌、豆腐、小食,意大利包、沙律、窩夫、雪糕等,配合主題,都係非重口味食品。如果平時食開重口味打邊爐、燒烤多,不妨搵個假日,來呢度等自身同腸胃都輕鬆一下茶食套餐,價錢78蚊,包括有蔬菜沙律/冰鎮洛神花車厘茄;主食飯/麵;兩款小食;錫蘭紅茶/洛神花茶(轉其他飲
茶食套餐,價錢78蚊,包括有蔬菜沙律/冰鎮洛神花車厘茄;主食飯/麵;兩款小食;錫蘭紅茶/洛神花茶(轉其他飲品加6蚊)
雖然喺區內可能價錢稍高,但呢類食品來講,卻係差不多,畢竟係較有心思、較有特色、較健康。
我地點左兩份茶食套餐,整體味道都相當唔錯,亦令人期待小店日後嘅其他餐單
蔬菜沙律、冰鎮洛神花車厘茄:
茶漬飯:
茶漬飯都係一款我經常食嘅食品,我喺某吉列牛專門店經常點,清淡點,健康點。如果平時食得多垃圾食物,偶然來一客茶漬飯/麵,都係美事。
呢度嘅茶漬飯湯頭夠熱,份量剛好夠一碗飯,加上飯素,好香口,簡單美味,完全唔會油膩
茶漬麵:
茶漬麵嘅湯感覺比飯更加香茶味,麵條份量適中,文青就係唔洗飽肚的,而且點套餐仲有小食,即使係男士,都會剛剛好
香茅薑茶脆魚塊、烏龍茶雜菇:
魚塊味道清新,切成小塊,唔會厚粉陸但入口香脆;雜菇茶香清淡,只係要盡快食用,否則啲餸菜其實好快凍哂,變相爭咁份溫飽感。
紅茶雞翼、茉莉花豆腐:
雞翼、豆腐都係經常用到嘅食材,估唔到都可以加入茶,雞翼大大隻,灑上芝麻特別香口。茉莉豆腐係幾款小食中茶香最出眾,而且面頭有少量茶渣,顯得茶味更明顯,由飯到麵都很清淡,而且感覺非常健康,還原食物原本嘅味道
玫瑰烏龍茶:
茶具都相當精緻,附上3分鐘漏斗,夠鐘就飲得,細心安排,唔怕客人過左沖泡時間,又或者未沖夠就飲左。
綠茶鮮奶:
呢個係網上見過介紹,所以照辦煮碗跟住點,做法特別,係香港未喺其他餐廳試過自己動手沖。
鮮奶同抹茶粉會分開上,附上茶筅,親手搞勻,加入奶前,可以先試下抹茶最原本嘅味道,因為外面飲太多抹茶都唔係純正,又或者有添加。
今次試到抹茶原味,偏苦甘,甜度低。然後加入奶中,待沉澱後會有漸層效果,抹茶味香濃,甜度唔高,抹茶控應該收貨
呢度嘅甜品都不容錯過,是日供應幾款我都覺得好吸引,其實我有食過桂花豆腐芝士蛋糕,覺得非常好食;所以今次就即管試埋其他款式。
藍莓益力多芝士蛋糕 32:
我又搵多款啱食嘅芝士蛋糕喇!size都唔細,藍莓慕絲同芝士蛋糕比例半半,裡面仲有明顯藍莓粒,食落滑溜濕潤。
唔係紐約芝士硬堀堀果隻,係軟身口感,非常好食。益力多味都明顯,完全唔膩,又唔會太酸太甜。餅乾底仲係我至愛
試一件又點會滿足,我地點埋小店自家製出品,係期間限定嘅忌廉抹茶戚風蛋糕。
忌廉抹茶戚風蛋糕 55:
戚風都幾大件,一共兩層,中間抹有忌廉,面頭加少少紅豆,碟邊都有抹茶粉,賣相好吸引。
紅豆蓉唔會太甜,忌廉亦很香滑,蛋糕嘅抹茶味道就唔太明顯,可能我食得多出邊啲加工野,食壞左條脷。
蛋糕口感鬆軟綿密,加埋忌廉一齊食,都完全唔會覺得乾