2017-02-16
朋友特登渣車接我去佢屋企附近食糖水。原來係食殿糖級。由於今日好凍,想食湯圓,薑汁湯圓有六粒,見到都想食。朋友見我食湯圓,又order一個芝麻糊湯圓。薑汁湯圓雖然話有六粒,但會唔會太細啦個碗,裝係個平時打邊爐裝醬油既碗仔做乜?!好驚喜。飲左一啖湯,除左薑汁,其他譬如紅棗,甚至連黃糖既味道都冇,真係齋薑汁同湯圓,食到真係有少燥。我雖然唔識點煮野,但正常煮湯圓我都知道要放紅棗,糖同埋薑最基本既材料。點解呢度既糖水咁既樣都出到街,仲要係專賣糖水舖,真心覺得好垃圾。份量小,完全冇味道的糖水。芝麻糊有三粒湯圓,過下口癮都好,試下朋友既芝麻糊。其實真心冇偏見,細細個到依家我相信個個人都有食過芝麻糊,知道芝麻糊係咩味道。但呢個芝麻糊係有芝麻香味,仲好滑,但落左好少好少糖,反而湯圓入邊既芝麻味道仲似過芝麻糊,真係笑左。我真係估唔到叫左兩個糖水,兩個都唔好食。薑汁湯圓簡直係垃圾,令我諗起紅豆冰,係咪真係比粒紅豆加粒冰就當係糖水。我諗我一定唔會再黎呢度食。
我諗我一定唔會再黎呢度食。