2012-08-06
難得出左來佐敦, 諗住返返來E間幾年前既餐廳懷舊一下,點知唔開心既事就發生。攞起個餐排,睇下有咩好食,屋企人唔想食咁貴所以就食D比較平既餐,叫左個黑椒牛扒意粉,咁我見之前冇食過佢地既威靈頓牛扒,見佢$168咁都唔係太貴,咁就叫啦。個黑椒牛扒意粉來左。嘩... 塊牛扒真個薄過Sashimi, 見到都打左個突, 但我心諗: Wa..而家D生意乜難做成咁呀@@真係去茶餐廳食仲爽..... 冇幾耐我個威靈頓牛扒來左,講真係幾好食, 分分鐘佢賺得少過個黑椒牛扒意粉,因為佢用料唔錯,咁我心諗幾抵啊呢個野~~點知到埋單個時佢寫個威靈頓牛扒係$ 198, 我真係O鬼左咀....跟住就問佢地係唔係寫錯左, 跟住佢地就攞個menu 來同我地對一對, 咁佢就指住個 $198 既澳洲威靈頓牛扒( 又打左個突,因為一來我地唔係睇個張menu 叫, 2來都唔明點解同一樣菜都可以有唔同價錢, 咁我同佢講我唔係睇個張menu叫既而係第2張。跟住佢拎左張做左手腳既menu來, 個個餐已經轉眼變成$ 188, 我心諗 :wa! 唔係啊ma! 我明明之前左睇右睇個個餐都係$168, 而家突然變個$188 出來!? 個時因為
咁我心諗幾抵啊呢個野~~
$ 188, 我心諗 :wa! 唔係啊ma! 我明明之前左睇右睇個個餐都係$168, 而家突然變個$188 出來!? 個時因為唔想有咩爭執,個小小
錢豪比佢!
出到去門口同家人講返個個都係記得睇到係 $168, 個陣愈諗愈唔高興, 因為佢地做得好唔公道
我勸大家一定要照低佢個menu 呀叫之前, 如果唔係一陣"加左價"冇得拗
千其唔好比X徒有機可乘 = =