2018-05-11 457 瀏覽
上海菜不嬲係我數一數二喜愛既菜系,好想試曬所有好食既上海菜館!做過research話佐敦既哩間唔錯,就試試佢啦~本身諗好左食佢個醉雞同豬扒麵,但同行友人想試雞絲粉皮同擔擔麵,咁就由佢發板啦因為係十二點左右去到,未到放飯時間,店內客人唔算多。落左order冇耐,就有野食啦。酸辣湯一比,就送到!其實都幾足料嫁!有豆乾、木耳絲、荀絲、肉絲等。雖然都幾大碗同足料,但至於味道,就認真麻麻第一啖飲落一陣辣味就湧上黎,睇真啲,原來湯入面有好多紅色既辣椒醬片‥‥‥辣味蓋過左酸味兩者唔夠balance同埋材料都幾多,但食材未能夠發揮各自既作用,正常木耳絲處理得好,唔過淋係會增加口感,但木耳絲食落冇爽既感覺。所有野都被辣味cover左,加上食材冇自己既口感,係完全唔知食緊咩我地哩碗仲加左料,有大半個蛋売,無敵左可以唔試~~雞絲粉皮應該好難整得唔好食啦掛!配料得青瓜絲同雞絲,青瓜絲唔清爽、有啲唔新鮮既感覺;雞絲食落冇特別粉皮正常,唔彈牙最出色應該係個麻醬,麻醬少少杰身,幾好食,將成件事起死回生。整體黎講,普通貨色。不得不提,份量少,性價比低(雖然我叫既係套餐,但見到散叫好似都要$32一碟,唔知散叫會唔會大碟

因為係十二點左右去到,未到放飯時間,店內客人唔算多。
落左order冇耐,就有野食啦。
酸辣湯
酸辣湯一比,就送到!
其實都幾足料嫁!有豆乾、木耳絲、荀絲、肉絲等。
雖然都幾大碗同足料,但至於味道,就認真麻麻
辣味蓋過左酸味
兩者唔夠balance

我地哩碗仲加左料,有大半個蛋売,無敵左

可以唔試~~
雞絲粉皮

雞絲粉皮應該好難整得唔好食啦掛!
粉皮正常,唔彈牙
整體黎講,普通貨色。不得不提,份量少,性價比低(雖然我叫既係套餐,但見到散叫好似都要$32一碟,唔知散叫會唔會大碟啲呢?)
最後啦,個餐仲有個擔擔麵。
湯底水汪汪,唔杰身,無論聞落定食落都冇香味,加埋啲麵食,完全唔知食緊擔擔麵

但麵質就唔差既。麵幼細既,食落好順口,質感幾滑,哩個係唯一可取之處><
之前食詠x園仲覺得佢個擔擔麵唔夠好食,依家先知,低處未算低,果然有對比先有傷害~

本身仲想叫多個餐,但比黎左既野食嚇窒左,食完再揾過其他餐廳試好過
可能我地叫唔中佢啲招牌野啦,單單就以上三種野食黎講,我唔會再去幫襯

再者原本覺得$68可以試曬三樣野,好抵,但份量其實唔多,性價比麻麻
衛生情況都可再改善~

雖然受左無數次打擊,但我依然會繼續尋覓好食既上海菜館
2018-05-11