2008-01-20
行開MK, 係咁諗食乜好, 平時通常都係去金太郎, 不過行過女人街時順便睇有乜食, 估5 到就遇到間好~經過呢間意房菜睇menu, 有個4 眼哥哥仔係咁sale, 問一問gf, 冇問題~ 入座~~食物:1.) 金裝廚師推介A 餐- $79 + $29 (轉焗龍蝦)a.) 餐湯- 龍蝦海鮮湯→湯中間有少少白色, 未撈勻時剩飲龍蝦湯只覺得重龍蝦味, but 撈勻埋笪白色之後再飲好好飲呀;b.) 餐包- 蒜蓉多士→掛住影相, 凍, 好鬼硬, 就算蘸埋湯食都仲係好硬, 同埋可能擺得耐, 已經差5 多冇哂蒜蓉味;c.) 主菜- 紐西蘭特級牛肉眼扒(燒汁) 拼焗龍蝦(芝士) 配寬條麵→其實佢本身係拼扒大蝦(意式番茄醬), but 我地加$29 轉龍蝦(個女侍介紹)。肉眼扒好淋, 好易切, 冇筋, 好有口感, 肉咬完5 會攝牙縫, 真係極之好味!!! 龍蝦係細隻, but 佢連埋焗芝士食, 超好味呀!!!!!!! 好慶幸有加$ 轉, but 佢芝士味又5 係好重~ 連佢薯蓉都5 放過~ 而寬條麵就係菠菜麵, 一般咁啦;碟份量真係好有睇頭, 送上時就連隔離檯都「嘩」一聲~d.) 餐飲- 蜜桃紅茶→味道
食物:
碟份量真係好有睇頭, 送上時就連隔離檯都「嘩」一聲~
d.) 餐飲- 蜜桃紅茶→味道幾好~
e.) 甜品- Tiramisu →略嫌細件, 落好多酒卦, so 都幾重酒味, 對於我5 飲酒講, 有少少怪怪地, 我就寧願佢5 好落咁多喇~
2.) 5 記得咩名c 餐- $59
a.) 餐湯- 西蘭花田螺湯→5 多覺有田螺味.......but 都ok;
b.) 餐包→同上;
c.) 前菜- 芝士白汁焗青口2 隻→本來可以有得揀日本帶子皇1 隻/ Tiramisu, but gf 個餐已經有Tiramisu, & 佢又鍾意食芝士, so 都冇揀帶子皇~ 嘩~~ 隻青口真係好好味!!! 好味到我地一食完隻青口我都即刻話不如嗌多幾隻食!!!!!!!
d.) 主菜- 招牌首創: 焗酥皮法國鵝肝牛柳配飯→焗酥皮法國鵝肝賣相同佢show 出5 同, 相係酥皮包住鵝肝, but 佢上時只係一塊, 鵝肝就比較細件& 只得一件, 我5 知得一件就一食, 攪到gf 冇得食=.=""" 佢冇乜特別, 同我就咁食鵝肝時差天共地, 總之食完佢舊鵝肝之後都5 會覺得食過咁囉~ 塊牛柳好厚, but 好淋, 又係好易切, 完全冇筋, 食落好有牛肉質感, 又係超好味!!!!!!! 佢有少少類似沙律醬, 蘸埋粒番茄仔食又係好好味~
e.) 餐飲- 珍珠奶茶→5 係咁好飲, 好淡, 珍珠少, 同埋佢咬落質感好淋, 同出面完全兩回事~
冇甜品, boz 前菜揀其他, 呢樣就差~
環境:
1.) 好迫狹! 我地食到一半時開始多人, 隔離檯要搬開張檯先入得到貼牆梳化位。同埋我地入去時本身只係坐張四人檯, 食食隔離再隔離左右檯都有人入座, 侍應就將佢地多出檯都搬哂過, so 我地張檯就變一張8 人檯! 我仲同個四眼侍應哥哥仔話:「嘩~ 我地兩個人坐張8 人檯~」佢都好尷尬咁笑一笑話「係呀.......」hahahaaaaaaaa.......
2.) 燈光其實幾暗, 又用藍光, 都幾特別, 可能佢想營造浪漫氣氛罷~ 不過我就覺得佢用藍色, 係咪想人一睇到就聯想到意大利呢?~
3.) 廁所真係超細細細細細細細呀~ 同埋開門離開食範圍去廁所, 真係超污穢~
服務:
1.) 侍應都算有禮貌, 介紹我地轉龍蝦個女侍, 我臨走時佢都問我龍蝦掂5 掂, 仲問埋我其他食物得5 得~ 我有讚有彈, 佢都幾用心聽我意見;
2.) 上食佢會一道道咁上, 食完一道先上一道, very gd~
3.) 唯一美中不足就係杯珍珠奶茶我要催三次先至送到上, 需時about 20mins~
4.) 埋單時先知cash only, 好在gf 有cash 身~ =.="""""""
5.) 佢會問你仲要5 要先收, e.g. 我隻主菜碟仲剩番少少伴菜沙律, 我時已經係停手同gf 傾計, 佢都會首先問我仲要5 要先至收, 呢樣真係好好!~ 5 似得好多問都5 問就一行埋走, 我真係試過鬧鬼佢地~
總結:
本來今晚都已經想再去食, 不過冇出街& 嗌pizza hut~ gf 都話想帶埋佢老豆媽子去食~~ 呢篇食評我差5 多用成兩個幾鐘打, 都值呀~
埋單$184, 以咁價錢食到咁多(仲要5 差) 講, 真係物超所值!!!!!!!