2005-01-04 18 瀏覽
想o黎依間好耐o架喇,終於有機會喇~ 今晚捉o左一位識o左唔算耐,但好好傾o既朋友o係度食飯~一揭開menu見promotion期內,order set dinner送果汁/紅酒/白酒一杯,再望望set dinner menu, 4-course for 2 $58X, 有appertizer platter, 湯,sherbet, 主菜,甜品同咖啡,咁多o野食唔算貴呀~ 咁就order o左個4-course set dinner for 2~ (佢有6-course for 2, $7XX, 但菜式唔夠4-course吸引, 都幾難吸引人order啦) 另外加$108就有多客煎鵝肝~ 再加多一杯house wine~送o既紅酒係merlot, 都ok喇~appertizer platter - 見waiter拎o黎時幾大碟,以為係兩個人一齊share一碟,點知係一人一碟,就覺得個餐真係幾抵- 生蠔(失望o既貨式),parma ham配哈密瓜(個ham幾香),smoked salmon(OK), 翡翠螺(幾甜喎),一種唔知咩o既魚兩件(依個好好食呀,我想睇番menu睇o下係咩o黎,但

送o既紅酒係merlot, 都ok喇~
appertizer platter - 見waiter拎o黎時幾大碟,以為係兩個人一齊share一碟,點知係一人一碟,就覺得個餐真係幾抵- 生蠔(失望o既貨式),parma ham配哈密瓜(個ham幾香),smoked salmon(OK), 翡翠螺(幾甜喎),一種唔知咩o既魚兩件(依個好好食呀,我想睇番menu睇o下係咩o黎,但掛住傾唔記得o左)同少少沙律菜~
湯- 我o地兩個都要蟹肉濃湯,好濃好滑,好正~ 加o左d洋蔥碎,有d咬口,唔錯!
煎鵝肝- 兩件,厚度o岩o岩好(好唔鍾意d餐廳切得太薄,煎鵝肝就係要食外面脆中間半溶o既口感,切得太薄點食到呢?),味夠濃,配埋berry sauce, 正~
Sherbet - 係橙味...唔係,應該係綠寶味先真~ texture似碎冰堆多過sherbet~

朋友o既主菜法式油鴨胸- 鴨胸醃得好香濃,個sauce配合得唔錯!
我o既主菜燒羊架medium rare - 一客三件~ 真係medium rare, 羊肉呈淡紅色,肉質好tender好juicy! 配埋好好味o既sauce, 正~
Souffle - 一向對依個甜品無咩興趣,但外形夠高夠靚,味道都ok喇~
咖啡- 敗筆.... 好水,無咖啡味,得個苦字~ 飲o左少少就放低.....
發覺依度o既sauce做得好好,味道好能夠配合食物本身o既味道,唔會太搶又好味~
仲有一樣想讚o既係沙律菜好新鮮~ 可能你會覺得依樣好簡單做到,但偏偏好多高級餐廳做唔到.....

Service唔錯~

依度絕對係o岩拍拖o既餐廳~ 但係佢o地播o既音樂,雖然係慢板音樂,但太耳熟能詳啦,有d俗,如果櫬番間餐廳播法國歌/音樂就好好多~ 仲有去洗手間條路應該執執佢,唔好好似茶餐廳咁.....

本來係我請,但朋友o係我去洗手間時埋o左單,真係唔好意思.... (所以唔知幾錢埋單) 多謝晒呀~~~~ ^o^