閒日到赤柱逛逛真係好有旅行度假feel🌻特地揀咗呢間可以望住海景食飯嘅餐廳。🐝相信大家嚟過赤柱都見過呢幢黃色建築物,其實就係Beesy Bay呢間海景餐廳🍴🐝Beesy Bay有三層,我揀咗坐3樓嘅露台,雖然冇冷氣,但夏日炎炎底下比我想像中涼好多🥰因為有海風吹埋嚟,一啲都唔覺得熱,仲可以聽住海浪聲食飯😚1️⃣Egg Benedict 🐝首先個egg Benedict 真係整得好正!切落去嗰下蛋黃流心好治癒😍加上english muffin軟硬適中,口感煙韌,配合埋牛油果+三文魚真係好正(配料choose any two: ham, avocado, spinach, mushrooms, salmon)牛油果熟嘅程度都係啱啱好,而且個牛油果好明顯好夠大個🥹三文魚亦都俾好多!鹹度也是剛好😋🐝薯餅好夠脆而且唔鹹,空口食亦好合適🙌🏻2️⃣炭燒西冷扒配田園沙律和薯條(配餐湯/沙律+餐飲+甜品)🐝好想稱讚一下!因為我揀咗餐湯,侍應見我哋兩個人主動問我哋使唔使split開,之後分開咗兩碗上俾我哋!好細心嘅舉動👍🏻🐝西冷牛扒上枱時覺得好厚身,薯條都好大份!而入口時略棄個炭燒味太重😅似燶味~不過牛扒汁都幫到少

1️⃣Egg Benedict
🐝薯餅好夠脆而且唔鹹,空口食亦好合適🙌🏻

2️⃣炭燒西冷扒配田園沙律和薯條(配餐湯/沙律+餐飲+甜品
🐝西冷牛扒上枱時覺得好厚身,薯條都好大份!而入口時略棄個炭燒味太重😅似燶味~不過牛扒汁都幫到少少😆但非常欣賞medium well都好淋而且做到啖啖肉👍🏻邊邊位仲燒得脆脆地,好正🙌🏻
🐝跟餐有個小甜品,類似lemon tart的~

📍總結:
-有呢個海景嚟講價錢真係唔貴,而且服務態度好好🙌🏻
-無諗過三十幾度坐露台都唔曬唔熱😍推薦想chill的人
Egg  Benedict